Platne kartice

Kartice su instrument bezgotovinskog plaćanja (posjeduje magnetnu traku i sadrži identifikacijski broj), izdate od banke ili kartičarske kuće i korisniku omogućavaju plaćanje robe i usluga i podizanje gotovog novca. Prve bankovne kartice u svijetu je izdala BoA, dok je prve kartice na naše prostore proširila kartičarska kuća Diners. Razvoj kartica kao sredstva plaćanja danas rezultira raznolikošću vrsta kartica, brojnošću oblika i velikim brojem izdavatelja. Većina banaka u BiH u ponudi imaju brandove kao što su Maestro, Visa, Mastercard, a sve više su u opticaju American Express (Amex) i Diners. Kartice se mogu podjeliti na kreditne, debitne i prepaid.     više...
 
Pregledajte koje kartice u svojoj ponudi imaju banke u BiH:
Naziv bankeVrstaKarticaKorisnik
INVESTICIONO-KOMERCIJALNA BANKA DebitnaVISA Electron Fizicka lica
INVESTICIONO-KOMERCIJALNA BANKA KreditnaVISA Classic Fizicka lica
KOMERCIJALNA BANKA KreditnaVisa Classic Fizicka lica
KOMERCIJALNA BANKA DebitnaVisa Electron Fizicka lica
KOMERCIJALNA BANKA OstaleVISA Electron Prepaid Gift Fizicka lica
KOMERCIJALNA BANKA DebitnaVisa Business Electron Pravna lica
KOMERCIJALNO-INVESTICIONA BANKA DebitnaBamcard Fizicka lica
KOMERCIJALNO-INVESTICIONA BANKA KreditnaBamcard Fizicka lica
MOJA BANKADebitnaMaestro Fizicka lica
MOJA BANKARevolvingMasterCard Standard Fizicka lica
MOJA BANKAOstaleKartica bez granice Fizicka lica
MOJA BANKAChargeBusiness kartica Pravna lica
NLB RAZVOJNA BANKA DebitnaMaestro/Cirrus Fizicka lica
NLB RAZVOJNA BANKA ChargeMasterCard Standard Fizicka lica
NLB RAZVOJNA BANKA RevolvingMasterCard Standard Fizicka lica
NLB RAZVOJNA BANKA KreditnaMasterCard Business Pravna lica
NLB RAZVOJNA BANKA DebitnaVisa Electron Fizicka lica
NLB RAZVOJNA BANKA ChargeVisa Classic Fizicka lica
NLB RAZVOJNA BANKA RevolvingVisa Classic Fizicka lica
NLB RAZVOJNA BANKA DebitnaVisa Business Electron Pravna lica
NLB RAZVOJNA BANKA KreditnaVisa Gold Fizicka lica
NLB TUZLANSKA BANKAKreditnaMasterCard Standard Fizicka lica
NLB TUZLANSKA BANKAChargeMasterCard Standard Fizicka lica
NLB TUZLANSKA BANKADebitnaMaestro/Cirrus Fizicka lica
NLB TUZLANSKA BANKADebitnaVISA Electron Fizicka lica
NLB TUZLANSKA BANKARevolvingVISA Classic Fizicka lica
NLB TUZLANSKA BANKADebitnaVisa Gold Fizicka lica
NLB TUZLANSKA BANKAKreditnaVISA Gold Fizicka lica
NLB TUZLANSKA BANKAChargeMasterCard BusinessCard Pravna lica
NLB TUZLANSKA BANKAChargeVISA Business Pravna lica

Statistika

Procredit-stan-300x250

PROFITIRAJ.BA

Prijava | Registracija

Anketa - banke

Da li bi bili žirant?

 

aod-bihStatistika

rb-magija-vraca-novac-300x250

Kursna lista

Pregled kompletne kursne liste...

pio d

Kalkulator kredita

Rječnik pojmova

Sve A- B- C- Č- Ć- D- - Đ- E- F- G- H- I- J- K- L- M- N- O- P- Q- R- S- Š- T- U- V- W- X- Y- Z- Ž
TerminOpis
Alfa dioniceoznaka za dionice najvećih kompanija kojima ...Vidi sveAlfa dionice - oznaka za dionice najvećih kompanija kojima se najviše trguje, a izlistane su na Londonskoj berzi. Predstavljaju britanski ekvivalent američkim blue-chip dionicama.
Algoritamoznačava zbir kodiranih pravila i procedura ...Vidi sveAlgoritam - označava zbir kodiranih pravila i procedura za rješavanje određenih problema. Algoritmom se problem rješava skupom pravila, instrukcija i postupaka.
Al pariizraz koji u poslovanju s vrijednosnim papiri...Vidi sveAl pari - izraz koji u poslovanju s vrijednosnim papirima označava da će se oni prodavati po njihovoj nominalnoj vrijednosti. To se ostvaruje u slučaju da prinos na takve vrijednosne papire odgovara onom prinosu koji očekuju kupci na tržištu kapitala.
American Depository Receipts (ADRs)finansijska sredstva koja emituje banka SAD-a...Vidi sveAmerican Depository Receipts (ADRs) - finansijska sredstva koja emituje banka SAD-a koja predstavljaju indirektno vlasništvo nad određenim brojem dionica u preciziranoj stranoj firmi. ADR se čuvaju kao depozit u banci zemlje iz koje je firma.
American optionAmerička opcija koja se može izvršiti (isk...Vidi sveAmerican option - Američka opcija koja se može izvršiti (iskoristiti) u bilo koje vrijeme u toku važenja opcije, uključujući i dan dospjeća.
Američka berza (AMEX)druga po značaju berza vrijednosnim papirima...Vidi sveAmerička berza (AMEX) - druga po značaju berza vrijednosnim papirima u SAD. Specijalizirala se i u trgovanju opcijama.
Amortizacijaje otpis dijela nabavne vrijednosti osnovnog ...Vidi sveAmortizacija - je otpis dijela nabavne vrijednosti osnovnog sredstva u skladu s njegovim rokom trajanja.
Amortizacija dugovapostupak otplate dugova i plaćanja pripadaju...Vidi sveAmortizacija dugova - postupak otplate dugova i plaćanja pripadajućih kamata. Dugovi se amortiziraju prema amortizacijskom planu koji je ugovoren prilikom uspostavljanja kreditnog odnosa.
Amortizacija obveznicapostupak isplate tražbina iz obveznica, dakl...Vidi sveAmortizacija obveznica - postupak isplate tražbina iz obveznica, dakle otplata glavnice i isplata pripadajućih kamata.
Amsterdamska berza (ASE)najstarija berza na svijetu i najveća berza ...Vidi sveAmsterdamska berza (ASE) - najstarija berza na svijetu i najveća berza u Evropi za opcije, osnovana 1611. godine. To je privatno udruženje koje je u opcijsku berzu preraslo 1876. godine.
Anticipativni obračun kamataje način obračuna kamata u kojem se one obr...Vidi sveAnticipativni obračun kamata - je način obračuna kamata u kojem se one obračunavaju početkom termina od konačne vrijednosti glavnice. Uz jednaku glavnicu, stopu i broj dana efektivna stopa će kod anticipativnog obračuna kamata biti veća, nepovoljnija za dužnika, nego li kod dekurzivnog obračuna kamata.
Anuitetoznačava ratu otplate kredita po amortizacij...Vidi sveAnuitet - označava ratu otplate kredita po amortizacijskom planu.
Aplikativni softverskup gotovih programa za primjenu na računar...Vidi sveAplikativni softver - skup gotovih programa za primjenu na računaru.

Ukupno 516 pojmova u rječniku. Vidi sve >>