U Sarajevu otvoren sajam ENERGA

0
896
Ceremonije svečanog otvaranja 9. sajma energije, rudarstva, zaštite okoliša i prateće industrije – ENERGA

Deveti međunarodni sajam energije, rudarstva, zaštite okoliša i prateće industrije – ENERGA danas je otvoren u Sarajevu. Sajam su u Centru Skenderija, presijecanjem vrpce, otvorili ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, ministar privrede u Vladi Kantona Sarajevo Haris Bašić, predsjednik Inicijativnog odbora sajma Mirsad Đonlagić i potpredsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić.
Na otvaranju sajma ministar Šarović istakao je zadovoljsto što je drugu godinu za redom dio manifestacije kod koja evidentno raste iz godine u godinu.
“U odnosu na prošlu godinu desilo se nekoliko dobrih stvari, od kojih ističem usvojenu Okvirnu energetsku strategiju, zatim Odluku o ukidanju carina za električna i hibridna vozila koja se nalazi pred Vijećem ministara. Njenim usvjanajem bi u narednom periodu sigurno imali mnogo više takvih vozila nego je to slučaj danas. Ono što moramo mijenjati je i svijest koja je kod nas prisutna, a to je da su energetika i energetski potencijali plijen. Oni to nisu, oni su šansa i što to prije shvatimo shvatimo svima će nam biti bolje. Iskoritimo šanse, koračajmo brže“, rekao je Šarović.
Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH istakao je da mu je čast biti dio manifestacije čiji je moto misliti na budućnost.
“Eksperti iz energetskog sektora smatraju da se hidroenergetski potencijali BiH koriste samo 35 posto. Nema razloga da privreda BiH ne napravi iskorak upravo koristeći prirodne resurse. Jačanje energetske proizvodnje znači i jačanje privrede. Osim neiskorištenih resursa ova zemlja ima i neiskorišteno tržište za te resurse, a sve se to može prevazići njenom puno integracijom u regionalno i šire energetsko tržište“, istakao je Inzko.
Nakon otvaranja u okviru konferencijskog dijela programa Međunarodna agencija za obnovljivu energiju (IRENA) je organizirala sesiju ‘Analiza tržišta obnovljive energije: Jugoistočna Evropa’, na kojoj su govorii Marcin Scigan, regionalni program oficir za ove organizacije za jugoistočnu Evropu, koji je prezentirao Regionalnu inicijativu IRENA-e, Emanuele Bianco, program oficir IRENA-e koji je predstavio analizu tržišta obnovljive energije jugoistočne Evrope, dok je u okviru ove sesije rezultate 5. energetskog samita održanog u aprilu ove godine u Neumu, prezentirala Elma Haverić, USAID EIA.

Na sajmu ENERGA 2019 u Sarajevu izlažu brojni izlagači iz 12 zemalja

Konferencijski program, koji prati aktuelne teme iz oblasti energetskog sektora, učesnicima će u tri dana ponuditi sesije i panel diskusije o investicijama i integraciji obnovljivih izvora energije u BiH.
Sutra, drugog dana sajamske konferencije biće obrađeno šest sesija. Dan će otvoriti sesija Austria Showcase u okviru koje će biti predstavljene austrijske firme iz oblasti obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti, njihova iskutva i mogućnosti saradnje sa bh. kompanijama u ovoj oblasti.
Tokom dana bit će riječi i o izgradnji Bloka 7 Termoeletrane Tuzla, trendovima razvoja maloprodajnog tržišta električne energije u BiH, aktuelnoj problematici u gasnom sektoru, mehanizmima finansiranja i upošljvanja kroz unapređenje energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, te reformi sistema poticaja za obnovljive izvore energije u BiH.
Ulaz na sajam koji se u Centru Skenderija u Sarajevu održava do 13. juna je besplatan, uz neophodnu registraciju na info pultu na ulazu u sajamski prostor.