RSP: Očekuje se odobrenje dodatnih 14,8 miliona eura za BiH

0
1431
Samo u okviru RSP-a u toku je obnova i izgradnja 400 kuća i šest zgrada sa 150 stanova

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac sutra će u Zagrebu na sjednici Upravnog odbora Regionalnog stambenog programa prezentirati značajan napredak koji je ostvaren u našoj zemlji u okviru ovog zajedničkog programa Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.
Do sada su Bosni i Hecegovini odobrena sredstva u iznosu od 48,6 miliona eura za provedbu pet potprojekata zahvaljujući kojim će se obnoviti oko 2.000 domova za izbjeglice i interno raseljene osobe te izgraditi 552 stana za potrebe lokalne integracije raseljenih osoba i izbjeglica iz Hrvatske u BiH.
Završeno je 518 stambenih jedinica, a radovi na 578 kuća i stanova su u toku. U toku je i projektovanje, odnosno tenderske procedure za izvođenje radova za 1.429 stambenih jedinica. Projekat se provodi širom BiH, do sada su uključene 83 lokalne zajednice sa kojima se potpisani sporazumi o saradnji, a predviđa se uključivanje još 30 općina i gradova.
Uoči sutrašnje sjednice Upravnog odbora, očekuje se da će Skuština donatora RSP-a odobriti do sada najvrijedniji, šesti potprojekat u iznosu granta od 14,8 miliona eura što uz domaće učešće od 3,42 miliona KM ukupno iznosi oko 18,22 miliona eura.
Vrijednost RSP-a je oko 1,2 milijarde KM, od čega se više od 200 miliona odnosi na projekte u BiH. Sve to bilo bi neizvodivo bez podrške međunarodne zajednice, prije svih, Evropske unije, kao najvećeg donatora sa učešćem od oko 450 miliona KM te SAD, Italije, Njemačke, Norveške, Švicarske, Danske, Turske i drugih zemalja donatora i podrške UNHCR-a, OSCE-a i Razvojne banke Vijeća Evrope.