KS: Stipendije za 105 učenika koji odaberu deficitarna zanimanja

0
1521
Realizacijom projekata, s rokom implementacije do 10 mjeseci, planirano je zapošljavanje 263 radnika

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo raspisat će Javni poziv za dodjelu stipendija učenicima koji se upisuju u prvi razred srednjih stručnih škola s područja Kantona Sarajevo u školskoj 2018/2019. godini. Cilj je afirmacija djece koja se školuju za deficitarna zanimanja.
Stipendije će ukupno dobiti 105 učenika po pet najbolje rangiranih iz sljedećih obrazovnih ustanova: Elektrotehnička škola za energetiku – smjer elektroenergetičar i elektroinstalater, Srednja škola metalskih zanimanja – smjer bravar/zavarivač/plinski vodoinstalater i operater za CNC mašine, zatim smjer stolar/moler i bravar u Srednjoškolskom centru Hadžići.
Bit će stipendirano i 5 mesara/voćara u Srednjoj školi poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti, zatim 5 zavarivača i elektroenergetičara Željezničkog školskog centra te isto toliko učenika koji odaberu smjer keramičar/podopolagač i moler/farbar u Srednjoj građevinsko-geodetskoj školi.
Podsticaj se odnosi i na odabir zanimanja stolara i rasadničara u Srednjoj školi za okoliš i drvni dizajn, autolimara i rukovodioca građevinskih i pretovarnih mašina u Srednjoj školi za saobraćaj i komunikacije, bravara i operatera na CNC mašinama u Srednjoškolskom centru Vogošća te autolimara i operatera u Srednjoškolskom centru Ilijaš.
Novi online sistem apliciranja za upis u prvi razred srednjih škola koji je prošle godine prvi put proveden od strane Ministarstva i Univerzitetskog tele-informatičkog centra UTIC-a u značajnoj mjeri je utjecao na povećanje upisa učenika na zanimanja trećeg stepena.
”Stipendiranje učenika deficitarnih zanimanja predstavlja direktan odgovor na potrebe tržišta rada i drago nam je da se percepcija stručnih škola i trogodišnjih zanimanja sve više mijenja u pozitivnom pravcu. O tome najbolje govori podatak da smo u prošloj školskoj godini popunili kapacitet zanimanja trećeg stepena u maksimalnom procentu čemu je svakako doprinio online sistem upisa u srednje škole. Taj trend očekujemo i u ovoj školskoj godini, kao i značajnija ulaganja u IT sektor, koji predstavlja najperspektivniju struku u cijelom svijetu”, rekao je Elvir Kazazović, ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.
Sve ovo ukazuje na promjenu percepcije roditelja i učenika o potrebi sticanja određenog zanimanja trećeg stepena, a sve zbog mogućnosti lakšeg zapošljavanja učenika poslije srednje škole.
Trenutne procjene su da na bh. tržištu nedostaje oko 6.000 softverskih inžinjera, a na biroima za zapošljavanje osoba ovih profila gotovo da nema. Osim toga, na vrhu liste top 10 najtraženijih zanimanja su bravar, tesar, tapetar, zavarivač, stolar, zidar, obućar, krojač, prodavač i konobar. Analiza potreba tržišta rada u Federaciji BiH u 2018. godini pokazuje i da postoji najveća potreba za radnicima sa srednjom stručnom spremom IV stepena i to 43 posto, te radnicima srednje stručne spreme III stepena odnosno 33 posto.
Na evidenciji nezaposlenih najviše je diplomiranih ekonomista 1.218 i pravnika 1.027, a odmah iza njih nalaze se i frizeri (955), vozači motornih vozila (945) i automehaničari (908). Na evidencijije i veliki broj maturanata gimnazije (3.404), ekonomskih tehničara (2.193), mašinskih tehničara (1.706) te prodavača (3.482).