Saradnja akademske zajednice i Ministarstva okoliša i turizma FBiH

0
1037
Ministrica Đapo i prodekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu potpisali ugovor

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo potpisala je danas s prodekanom Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Senadom Odžakom ugovor za realizaciju projekta ‘Inventarizacija i geografska interpretacija invazivnih vrsta u Federaciji BiH’, koji grant sredstvima finansira ovo ministarstvo okoliša i turizma.
Ovaj fakultet, nakon okončane procedure javnog tendera, odabran je kao najpovoljniji ponuđač, a ukupna vrijednost projekta je 82.397,50 KM.
“Ovo je jedan od dobrih primjera uspješne saradnje akademske zajednice, visokoškolskih institucija i struke sa institucijama FBiH. Federalno ministarstvo okoliša i turizma će, na osnovu rezultata istraživanja i rada definiranih ovim projektom, moći pripremiti kvalitetna zakonska rješenja u domenu očuvanja prirodne biološke raznolikosti i životne sredine naše zemlje“, kazala je Đapo.
Danas se smatra da invazivne vrste na nekom području, uz direktno uništavanje staništa, predstavljaju najveću opasnost za njegovu biološku raznolikost. Prema podacima IUCN, u Evropi je trenutno zabilježeno preko 10.000 stranih invazivnih vrsta, a za 10-15 posto njih se procjenjuje da imaju negativne ekološke i ekonomske posljedice.
Prema ovom izvoru, štete uzrokovane od stranih invazivnih vrsta, kao i neophodne kontrolne mjere za njihovo suzbijanje Evropu koštaju 12,7 milijardi eura godišnje.
S ciljem izrade ove liste i formiranja prateće baze podataka, bit će izvršen sveobuhvatan pregled postojeće literature, terenska istraživanja i geografska interpretacija oblasti prostorne distribucije invazivnih vrsta.
Lista će predstavljati osnovu za izradu podzakonskih akata za zaštitu od stranih invazivnih vrsta s ciljem očuvanja nativnog autohtonog biodiverziteta vrsta i staništa i zaštite staništa i vrsta kao i njihovo očuvanje u Federaciji BiH.
Ovaj projekt je posebno važan za provedbu Akcionog plana suzbijanja ambrozije, koja je označena kao potencijalna opasnost po zdravlje stanovništva, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.