Gadžić smijenjen, Pandža novi direktor Aluminija

0
1280
Bivšeg direktora Gadžića zamijeniće član Uprave Alumija Dražen Pandža, rekao je predsjednik NO Dalibor Miloš (Foto: BHRT)

Dosadašnji direktor Aluminija d.d. Mostar Mario Gadžić razriješen je dužnosti, a na toj funkciji zamijenit će ga član Uprave Dražen Pandža, najduže na period od šest mjeseci, potvrdio je danas u Mostaru predsjednik Nadzornog odbora ovog preduzeća Dalibor Miloš.
Miloš je istakao da je Nadzorni odbor već duže vrijeme nezadovoljan Gadžićevim radom i cijelokupnim stanjem, što je i rezultiralo štrajkom upozrenja, javlja BHRT.
Prije sedam dana su, nastavlja, dobili mail od Pandže, a zatim i od predsjednika Nezavisnog sindikata Romea Biokšića iz kojih su upoznati da su bili u komunkaciji sa Gadžićem i da je spominjao nezakonite radnje (zaošljavanje uz primanje mita).
Miloš je potvrdio kako su u Nadzornom odboru donijeli zaključak da se svi dokazi o nezakonitim radnjama proslijede MUP-u, te da su to učinili prije nego li je Gadžić progovorio o tome.
“Nadzorni odbor naložio je sekretaru Društva da sve informacije, uključujući e-mail korespondenciju zaprimljenu od strane izvršnog direktora Dražena Pandže, predsjednika Nezavisnog sindikata zaposlenika Romea Biokšića, izvještaj Nadzornom odboru sa saznanjima o iznudi novca za zaposlenje u Aluminiju, zaprimljenim od strane direktora Maria Gadžića, kao i šest USB-stickova koji su dostavljeni na sjednici Nadzornog odbora dana 22. juna 2018. godine, dostavi nadležnom MUP-u kako bi se utvrdila osnovanost za pokretanje mogućeg krivičnog postupka”, navodi se u zaključku Nadzornog odbora.
Dodaje se kako se također nalaže da se nadležnom MUP-u dostavi i sva dokumentacija u vezi s predmetom i događanjima koja se tiču otkaza Samiru Aniću.
Gadžić je ranije obavijestio javnost o postojanju snimke na kojoj se od jedne osobe traži novac za posao u Aluminiju.
On je u petak na pres-konferenciji rekao kako je iznudu provodio predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika (NSZ) Aluminija Romeo Biokšić što je, po njegovim riječima, tajno snimljeno na audio snimci.
Novoimenovani v.d. direktora Aluminija Dražen Pandža je komentarišući dugove preduzeća od 350 miliona KM, rekao kako će uključiti sve kapacitete kako bi se poboljšalo stanje u kompaniji i da će zajedno s radnicima pokušati održati poslovanje, prenosi agencija Patria.
“Prvo ćemo obaviti razgovore s našim ključnim dobavljačima i kupcima. Objasnit ćemo da situacija nije dramatična i da nastavljamo s proizvodnjom. Također, garantujemo kupcima da će njihova roba biti isporučena, a našim dobavljačima nastavićemo plaćati intenzitetom kojim trenutno možemo”, poručio je Pandža.

VEZANI TEKST
Skandal u Aluminiju: Iznuda 8.500 eura za zaposlenje