Rastući interes njemačkih kompanija za dobavljače iz Zapadnog Balkana

Kao vlasnik grupacije banaka sa sjedištem u Njemačkoj i jedan od glavnih nositelja događaja, ProCredit Holding je vrlo zadovoljan odazivom prijavljenih kompanija i naglašava mogućnosti umrežavanja koje nudi ova konferencija, dizajnirana za povezivanje kupaca iz Njemačke s potencijalnim dobavljačima sa Zapadnog Balkana

0
1168
Pronalazak dobavljača u zemljama Zapadnog Balkana: Održan rekordan broj B2B sastanaka (Foto: Frank Roesch; BME e.V.)

Tokom četvrte Inicijative za pronalazak dobavljača u zemljama Zapadnog Balkana, održane u Frankfurtu u Njemačkoj 19. juna 2018., realizirano je više od 500 B2B sastanaka između njemačkih kupaca i potencijalnih dobavljača iz zemalja Zapadnog Balkana.
“Pozdravljamo ovu inicijativu jer pruža nove poslovne mogućnosti malim i srednjim preduzećima u zemljama u kojima poslujemo. Kao partner smo po treći put podržali ovaj događaj jer njegova namjera odgovara našoj predanosti regiji i našoj strategiji poticanja rasta u sektoru MSP u jugoistočnoj i istočnoj Evropi”, izjavio je Borislav Kostadinov, član menadžmenta ProCredit Holdinga AG & Co. KGaA.
Ove godine kompanije iz cijele regije došle su u Frankfurt kako bi sudjelovale u ovom događaju. Dobavljači iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Kosova, Crne Gore i Makedonije odabrani su, vrednovani i pozivani na B2B sastanke u Privrednoj komori grada Frankfurta (IHK).
Prema BME (Udruženje za upravljanje nabavnim lancem, nabavku i logistiku), 125 kompanija ispunilo je zahtjeve njemačkih kupaca 2016. godine. Prošle godine taj broj je iznosio 135 kompanija, a ove godine je čak 156 kompanija iz Zapadnog Balkana odobreno za proces umrežavanja.
“Ovo je najveći broj B2B sastanaka koje su BME i mreža njemačkih privrednih komora ikada organizovali sa Zapadnim Balkanom”, izjavio je dr. Silvius Grobosch, izvršni direktor BME-a.
“Inicijativa daje i zemljama u ovoj regiji i njemačkoj ekonomiji mnoge konkurentske prednosti”, navodi se u saopćenju BME-a.
Projekt je pokrenut 2014. godine kao dio Konferencije ministara ekonomskih odnosa Zapadnog Balkana. Prva konferencija održana je u Münchenu 2015. godine. Nakon Dortmunda (2016.) i Beograda (2017.) ove je godine je Inicijativa za pronalazak dobavljača u zemljama Zapadnog Balkana ponovo održana u Njemačkoj. Organizovao ju je BME u ime Federalnog ministarstva za privrednu suradnju i razvoj (BMZ), te u saradnji sa Federalnim ministarstvom ekonomije i energetike (BMWi), kao i DIHK (Njemačkom privrednom i trgovinskom komorom). Događaj je ugostio IHK u Frankfurtu, a podržao ga je i ProCredit Holding, matično društvo ProCredit banaka, koje su pretežno aktivne u jugoistočnoj i istočnoj Evropi, uključujući zemlje Zapadnog Balkana gdje spadaju Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Makedonija i Srbija.
“Prema podacima s kraja marta 2018. oko 45% naše aktive došlo je od naših pet banaka na Zapadnom Balkanu. Očigledno, ova regija je izuzetno važna za nas”, dodao je Borislav Kostadinov, član menadžmenta ProCredit Holdinga.