Mastercard uvodi biometrijske kartice u Evropu

Pilot projekt u vezi sa korištenjem biometrijske kartice predstavljen u Bugarskoj

0
2371
Petina kartica u upotrebi je svakog dana, a još 41% njih se koristi par puta sedmično

Kompanija Mastercard predstavila je rezultate pilot projekta u vezi sa korištenjem biometrijske kartice u saradnji sa UniCredit Bulbankom u Bugarskoj. Ovo novo rješenje kombinuje čip tehnologiju sa autentifikacijom putem otiska prsta kako bi se na praktičan i siguran način potvrdio identitet korisnika kartice prilikom kupovine u radnjama.
Nakon što je ovo rješenje imalo premijeru u Južnoafričkoj Republici, Bugarska je prvo tržište u Evropi koje testira ovu naprednu tehnologiju. Na kraju probnog perioda,učesnici su podijelili svoja iskustva o ovoj tehnologiji i utiscima u pogledu jednostavnosti korištenja:
• 93% učesnika smatra da je biometrijska kartica praktičnija u poređenju sa ukucavanjem PIN koda prilikom transakcije;
• 95% učesnika smatra da su biometrijske kartice sigurnije od klasičnih čip kartica;
• Više od 90% učesnika bi vjerovatno ili sigurno unaprijedilo svoju omiljenu karticu opcijom za biometrijsku autentifikaciju ukoliko bi  ona bila dostupna.
Rezultati probnog perioda također ukazuju da su supermarketi, restorani i kafići, maloprodajni objekti i benzinske stanice mjesta na kojima korisnici najčešće upotrebljavaju biometrijsku karticu kako bi plaćanje obavili lako i sigurno. Velika većina ispitanika bi podržala dodavanje opcije za beskontaktno plaćanje biometrijskim karticama.
Prilikom kupovine i plaćanja u radnji biometrijska kartica funkcioniše kao bilo koja druga čip kartica. Korisnik kartice jednostavno ubacuje karticu u POS terminal, dok istovremeno stavlja prst na označeni senzor. Taj otisak prsta se upoređuje sa digitalnim zapisom na kartici i, ukoliko se biometrijski podaci poklapaju, transakcija može biti potvrđena a da kartica i ne napusti ruke korisnika.