Dogovor EPBiH i emitera: Naplata RTV takse uz račune za struju

0
2131
Imenovani urednici programa na BH Radiju 1

Predstavnici JP Elektroprivreda BiH i Javnih servisa (BHRT i RTV Federacije BiH) potpisali su poslovni Ugovor o naplati RTV takse putem računa za električnu energiju, a što će biti iskazano na računima za utrošenu električnu energiju za mjesec august 2017. godine.
Identičan poslovni Ugovor bit će ponuđen i ostalim domaćim elektroprivrednim preduzećima te se očekuje pozitivan odgovor. Uspostavom ovakvog sistema naplate RTV takse, putem Ugovora o poslovnoj saradnji sa elektroprivrednim preduzećima na teritoriji cijele BiH, javni servisi BiH u skoro vrijeme bili bi spremni odgovoriti tehničko-tehnološkim i programskim zahtijevima svih stanovnika te bi sistem javnog emitiranja, prvi put otkada postoji, bio postavljen na poslovno zdrave osnove sa samostalnim i nezavisnim izvorom finansiranja, kako je to slučaj u svim uređenim demokratskim zemljama svijeta.
Javni servisi blagovremeno će informirati građane o detaljima prelaska na naplatu RTV takse putem računa za električnu energiju, uz napomenu da je do zvaničnog početka primjene ovog modela naplate na snazi obaveza aktuelnog plaćanja RTV takse, zaključno sa mjesecom julom 2017. godine.