Evropski parlament protiv novih propisa o autorskim pravima na internetu

0
1307
Evropski parlament glasao protiv poništenja slobode na internetu

Poslanici Evropskog parlamenta odbacili su kontroverzni zakonski prijedlog o autorskim pravima, uz odluku da se na ovo pitanje vrate u septembru.
Protiv prijedloga je glasalo 318 poslanika, podržalo ga je 278, a 31 je bio uzdržan, prenosi BBC.
Da je prošao, ovaj zakon bi nametnuo veću odgovornost internet stranicama koje bi morale da se bave provjerom autorskih prava.
Da su predložena pravila usvojena, Google, Facebook, Yahoo i drugi internetski divovi morali bi plaćati naknadu za objavljivanje tuđih djela i vijesti na kojima prilično dobro zarađuju, a po drugima to predstavlja kraj slobodnog interneta kakvog danas poznajemo.
Članak 11 čak predviđa da se za korištenje kratkih izvadaka novinskih tekstova s interneta mora dobiti dozvola izdavača, a to bi se pravilo odnosilo na materijale stare do 20 godina.
Kontroverzni prijedlog je zabrinuo mnoge, a među njima i osnivača interneta ser Tima Bernersa Lija. Glavna briga leži u potencijalnom ugrožavanju sloboda na internetu.
Protivnici propisa pozdravili su odluku i ocijenili je kao svoju pobjedu.
Jedan od osnivača Wikipedija Jimmy Wales rekao je za BBC da se nada da će muzička industrija pronaći put do kompromisa prije septembarske debate.
“Nemojte ni da pomišljate na filtriranje svega što svako postavi na internet. To je san koji se nikad neće ostvariti”, kaže Wales.
Umjesto toga, dodao je, trebalo bi razmisliti o novim dogovorima sa platformama poput YouTube-a kojima bi se dobila ‘pravilnija raspodjela’.