Na Havajima kazne za pješake koji gledaju u mobitel

0
5553
Honolulu će biti prvi američki grad koji će kažnjavati pješake koji prelaze cestu gledajući u mobitel

U havajskom glavnom gradu će krajem oktobra ove godine na snagu stupiti uredba prema kojoj će svaki pješak koji hoda ulicama i ne pazi na promet moći biti novčano kažnjen. Honolulu je grad s velikim brojem prometnih nesreća u kojima stradavaju pješaci, a podaci govore kako ih godišnje oko hiljadu bude ozlijeđeno jer su prilikom hodanja cestom bili zagledani u mobitel.
Prema novim pravilima, uoče li policajci pješaka koji prelazi cestu gledajući u mobitel, kaznit će ga novčanom kaznom. Za prvi takav prekršaj kazna će iznositi 15 do 35 dolara, za drugi (unutar godinu dana) 35 do 75 dolara, a za treći prekršaj kazna će iznositi od 75 do 99 dolara.
Zakon predviđa da se na isti način kažnjavaju pješaci koji prelaze cestu ako gledaju u mobitel, ali i u bilo koji drugi oblik mobilnog elektroničkog uređaja, poput kamere, video igre, tableta i slično, prenosi Bug.hr. Od kažnjavanja će biti izuzeti oni koji koriste audio svirače, kao i ljude koji pozivaju 911 ili se odazivaju na poziv u hitnoj situaciji (poput medicinskih radnika, policajaca, vatrogasaca i sličnih).