BiH: Realni rast BDP-a u prvom kvartalu 2018. iznosio dva posto

0
1643
Izvor: Agencija za statistiku BiH

Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Bosni i Hercegovini je u prvom tromjesečju 2018. godine u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine iznosio dva posto, što je ipak manje u odnosu na prvi kvartal prošle godine kada je realni rast BDP-a iznosio tri posto, podaci su Agencije za statistiku BiH.
Sezonski podešena serija podataka pokazuje rast BDP u prvom kvartalu ove godine iznosio jedan posto u odnosu na prethodno tromjesečje, ali je i po tom osnovu taj rast umanjen u odnosu na godinu ranije kada je iznosio 1,4 posto.
Promatrano po područjima klasifikacije djelatnosti u prvom tromjesečju 2018. godine, u odnosu na isti period lani, značajan realni rast (10 posto) bruto dodane vrijednosti zabilježen je u trgovini na veliko i malo te djelatnosti koja se odnosi na popravak motornih vozila i motocikala, a u proizvodnji i opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija rast je iznosio 8,5 posto.
Realni pad bruto dodane vrijednosti zabilježen je u djelatnostima stručne, naučne i tehničke djelatnosti od 7,1 posto te ostale uslužne djelatnosti od 6,3 posto.