Podrška nastavku reformi u sektoru pravde u BiH

0
830
Organiziranje 4. ministarske konferencije predstavlja važan korak u nastavku reformi u sektoru pravde

Četvrta konferencija ministara pravde u BiH i predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH i Pravosudne komisije Brčko distrikta održana je danas u Sarajevu.
Održavanjem ministarskih konferencija omogućava se usaglašeno rješavanje najvažnijih pitanja u sektoru pravde u BiH, razmjena iskustava, te bolje korištenje domaćih i donatorskih sredstava.
Organiziranje 4. ministarske konferencije predstavlja važan korak u učvršćenju i nastavku reformskih inicijativa u sektoru pravde u BiH, prvenstveno u provedbi Strategije za reformu sektora pravde u BiH, koju su usvojili Vijeće ministara BiH, entitetske vlade i Pravosudna komisija Brčko distrikta, kao i Akcijskog plana za njezinu provedbu.
Sudionici ministarske konferencije dali su punu podršku polugodišnjem Izvještaju o provedbi Akcijskog plana Strategije za reformu sektora pravde u BiH za 2018. godinu i revidiranom Akcijskom planu za razdoblje od 2019. do 2020. godine.
Dajući podršku nastavku reformi podržavaju se aktivnosti na uspostavi partnerskih odnosa, međusobnoj suradnji i učinkovitijem zajedničkom radu institucija sektora pravde u BiH, saopćeno je iz Ministarstva pravde BiH.