Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio Zakon o pravima boraca

0
1112
Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH (Foto: Arhiv)

Predstavnički dom Parlamenta FBiH večeras je usvojio Zakon o pravima demobilisanih boraca i pravima njihovih porodica sa uloženim amandmanima. Usvojeni su i amandmani SDP BiH koje su podržali zastupnici SDA navodeći da će oni ugroziti provođenje zakona. Klub SDA je zato zatražio usvajanje Zakona o igrama na sreću kako bi se osigurala sredstva za provođenje danas usvojenog boračkog zakona te da se još jedna sjednica održi do kraja jula, navodi agencija Patria.
Sjednici je prisustvovalo 58 zastupnika i svi su podržali zakon, dok sjednici nisu prisustvovali zastupnici HDZBiH-HNS.
Cijeli dan su pred zgradom Parlamenta i stotine boraca koji su čekali ishod današnje sjednice.
Suštinske amandmane na kojima su insistirali borci uputio je Zukan Helez (SDP), ali su usvojeni i amandmani SDA poput onog da maksimalan iznos boračkog dodatka bude kao iznos minimalne penzije.
Također je usvojen i amandman da se registar boraca mora objaviti u roku od 60 dana od stupanja na snagu ovog zakona.
Predstavnički dom usvojio je i prijedlog zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog interesa. Ovim zakonom se utvrđuju kriteriji za formiranje boračkih udruženja, te da reprezentativnost mogu dobiti samo ona udruženja koja okupljaju barem 51 posto populacije koju predstavljaju. U zakon je uvršten i amandman SBB-a da se kao posebna kategorija priznaju ratni vojni invalidi paraplegičari.
Da bi stupio na snagu ovaj zakon mora usvojiti i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.