Predstavljen novi sistem prijenosa za bicikle – bez lanca

0
7291
CeramicSpeed na sajmu Eurobike predstavio novi sistem prijenosa za bicikle - bez lanca

Kompanija CeramicSpeed, koja zapošljava stručnjake iz Evrope, SAD-a i Azije te proizvodi specijalizirane i vrlo efikasne ležajeve, predstavila je na sajmu Eurobike u njemačkom Friedrichshafenu potpuno novi koncept prijenosa za bicikle.
Prema njima, čak i najbolji prijenosi putem lanca ne mogu parirarti CeramicSpeedov-om konceptu prijenosa DrivEn, koji generira toliko zanemarivo malo trenja da mu efikasnost deklariraju na čak i preko 99 posto.
Za usporedbu, ovaj sistem generira 49% manje trenja nego vrhunski sistem zupčanika i lanaca Shimano Dura Ace. U srcu DrivEn koncepta nalazi se pogonska osovina od ugljičnih vlakana koja na oba kraja ima prsten od keramičkih kugličnih ležajeva. Ovi ležajevi ulaze u utore na posebno oblikovanim zupčanicima na strani pedala i točka, i zapravo su jedini pokretni dio ovog prijenosa. Promjena brzina obavlja se premještanjem u ležajeva u jedan kroz niz zupčanika na stražnjem točku.
Minimalistički dizajn i genijalna inženjerska rješenja omogućavaju iznimnu efikasnost ovog prijenosa kroz smanjenje broja pokretnih dijelova i samim time uklanjanje mjesta na kojima bi se moglo stvarati nepotrebno trenje, prenosi Bug.hr. Tvorci ovog koncepta kažu kako je on efikasniji pri većim brzinama, kada i postiže 99% i više učinkovitosti.