Šarović: Ukoliko EU uvede kvote na uvoz čelika, BiH će uzvratiti protumjerom

0
1031
Ministar Šarović razgovarao sa predstavnikom EU Wigemarkom i ambasadorom Hagelbergom

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih poslova Mirko Šarović danas je u razgovoru sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnim predstavnikom EU za BiH Lars-Gunnar Wigemarkom i ambasadorom Švedske u BiH Andersom Hagelbergom iznio stavove o najavi mogućeg uvođenja kvota od strane Evropske komisije na uvoz čelika i proizvoda od čelika u EU.
Ministar Šarović je istakao da bi ova mjera, ukoliko bude donesena, bila problematična sa stanovišta Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a kojim su se i EU i BiH obavezale da poštuju pravila slobodnog tržišta.
Šarović je naglasio da bi se uvođenje kvota negativno odrazilo na bh. ekonomiju a posebno poslovanje željezare ArcelorMittal Zenica, najvećeg izvoznika čelika iz Bosne i Hercegovine koji u stvaranju ukupnog BDP-a BiH učestvuje sa 2,5% i zapošljava 3.000 radnika.
Osim toga, mjere bi se odrazile i na mnogobrojne kooperante ove kompanije i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH zbog čega će, kako je istakao ministar Šarović, u cilju zaštite svojih privrednika i Bosna i Hercegovina, morati uzvratiti odgovarajućim mjerama, saopćenoje iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih poslova BiH.
Ministar Šarović je sa Wigemarkom i Hagelbergom danas razgovarao i o potrebi što hitnijeg završetka preostalih aktivnosti na otpočinjanju rada državnog zatvora (Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH). Istaknuto je da treba poduzeti sve neophodne mjere kod nadležnih institucija na lokalnom i državnom nivou, da se ovaj novoizgrađeni, visokobezbjednosni objekat što prije stavi u funkciju.