Testlab potvrdio: Samsung QLED TV bez burn-in problema

0
1629
Samsung QLED televizori iz 2018. godine ne pokazuju burn-in efekt

Hvaljeni njemački tehnološki magazin,Video,daje certifikat Samsung QLED televizorima da je nemoguće da se desi tzv. burn-in problem.
Proveden u saradnji sa Testlab, globalnom laboratorijom za testiranje, svi Samsung QLED televizori iz 2018. godine, potvrđeni su da ne pokazuju burn-in efekt, što ponovo potvrđuje poziciju QLED televizora kao najtrajnijeg displeja na današnjem tržištu.
Zahtjevi za TV displeje postaju sve veći tehnologijama kao što je visoki dinamički raspon. Rizik od burn-in efekta televizora je od posebne važnosti za kupce koji žele premium segment ovih uređaja. Da bi provjerili da li se televizori ponašaju prema zahtjevima perfomansi, TV stručnjaci iz videa i Testlab izvršili su test baziran na Information Display Measurements Standardu, međunarodnoj normi za mjerenje panela koji je skoncentrisan na kvalitetu displeja Samsung QLED televizora.
Samsung QLED televizori su prošli stres test i dobili certifikat za ‘ne sagorijevanje’ i ‘bez rumenila’ (svi kriteriji za test se mogu provjeriti na: https://www.connect-testlab.com/). U 72-satnom testu, testeri su izvršili mjerenja, na Samsung QLED televizorima provjeravajući njihove i burn-in efekte, koji mogu biti izazvani statičkim elementima slike. Ovi efekti također poznati kao ‘učinak pamćenja’, ‘sjene’, ‘zadržavanje slike’, ‘ljepljiva slika’ ili neprecizno kao ‘sagorijevanje’, što može smanjiti kvalitet slike.
U slučaju nekih displej tehnologija, učinak memorije će početi gutati nakon jedne minute korištenja televizora, ako su statički elementi slike prikazani na displeju u visokoj svjetlosti. Na testu, televizori su napravljeni za prikazivanje šahovnice u jakoj crnoj boji i jako svijetloj boji i to na duži period.
Inžinjeri za testove dodali su elemente teksta i isprekidano treptajući bijeli okvir za testnu sliku, tako da automatsko prepoznavanje fotografija koje su uobičajene za moderne HDR televizore, nije moglo prolaziti. To je pomoglo test inžinjerima da naprave slične uvjete kao u HDR igrama. Osim standardne analize, ispitivači su koristili tamnosive slike s vrijednostima svjetline od 10 nita – što je pokazalo da li su tamni pikseli osvjetljeni.
Mjerenja su pokazala da testirani Samsung QLED televizori nisu pali pod utjecajem rigoroznih testova. Televizor se, dakle, teoretski može trajno ostaviti bez elemenata slike poput mrežnih logotipa koji ostavljaju naknadnu svjetlost ili zapečenost.
Uzevši u obzir da ‘rumenilo’ i ‘zapečena slika’ jako utiču na kvalitet TV ekrana – pogotovo nakon emitiranja HDR kvalitete slike s ekstremnim svjetlosnim vrijednostima – Samsung QLED TV je izbor proizvoda među mnogim modernim televizorima za one koji planiraju ulagati u vrhunski TV. To jamči snažne vizualne mogućnosti bez potencijalnih efekata pamćenja ili trajnih oštećenja.
“Svako ko ne želi imati bilo kakve rizike tokom dugogodišnje upotrebe, bit će siguran sa LCD ili QLED”, zaključili su stručnjaci za ispitivanje.