Novalić: Izgradnja tunela Hranjen započet će u ovoj godini

0
1029
Izgradnja brze ceste Prača - Goražde i dvije dionice Koridora 5C proglašeni javnim interesom FBiH

Izgradnja tunela Hranjen kao dijela buduće dionice Goražde – Sarajevo nije upitna i ona će započeti u ovoj godini, rekao je danas premijer Federacije BiH Fadil Novalić tokom boravka u Goraždu, te ponovio da je novac obezbijeđen i da samoj izgradnji predstoji okončanje neophodnih procedura.
“Predstoji nam još da Skupština BH Telecoma, iz čije dobiti će biti finansirana prva faza izgradnje tunela, donese odluku i da novac bude transferiran, a Skupština je zakazana u narednih desetak dana”, rekao je Novalić.
Dodao je da je uporedo s tim traje tenderska procedura za izbor izvođača radova.
“Otvorena je tenderska dokumentacija, imamo nekih problema zbog žalbe jedne rudničke kompanije, ali to je sve tehnika. Novac i procedure su obezbijeđeni. Znači, bit će, ako ne u augustu, onda u septembru, zavisi od žalbenog postupka koji je korektiv javnih nabavki. Novac će svakako biti prije okončanja tenderske procedure”, tvrdi premijer Federacije BiH.
Naglašava da sredstva nisu uopće upitna, uprkos tome što je jedna sjednica Skupštine BH Telecoma odgođena.
Tender za izbor izvođača radova JP Autoceste FBiH raspisalo je u aprilu. Rok za izgradnju 5,8 km dugog tunela Hranjen je 36 mjeseci, a vrijednost radova iznosi 70 miliona KM. Tender, koji je u toku, odnosi se na prvu fazu izgradnje, a to je proboj tunela i postavljanje podgrade, što predstavlja najznačajniji i najzahtjevniji dio prilikom izgradnje ovakvog objekta.
Vrijednost radova u drugoj fazi iznosi 120 miliona KM, a sredstva će biti naknadno obezbijeđena.
Izgradnjom moderne saobraćajnice će cestovna udaljenost između Goražda i Sarajeva sa 95,6 biti smanjena na 56 kilometara.