Predstavljen ruski automobil kojim se upravlja mislima

0
1274
Neuromobil je prvenstveno namijenjen osobama sa invalidnošću

Inovativni automobil kojim se upravlja mislima i koji bi trebalo da obezbijedi mobilnost starim i osobama sa invalidnošću predstavljen je na izložbi Innoprom 2018 u Jekaterinburgu.
Neuromobil je projekat nižegorodskog državnog univerziteta Lobačevski i peterburškog Centralnog naučnoistraživačkog instituta za robotiku i tehničku kibernetiku. Ovaj gradski električni automobil V-klase dug je manje od tri metra i posjeduje jedinstven sistem za očitavanje signala iz velikog mozga i njihovo transformisanje u komande za vožnju, prenosi Russia Beyond.
Automobil je prvenstveno namijenjen osobama sa invalidnošću, koji pate od bolesti udova, cerebralne paralize, multiple skleroze, posljedica povrede glave i drugih oboljenja. U ciljnu grupu spadaju i stariji vozači koji zbog godina imaju teškoće u upravljanju autombilom.

Kako funkcioniše neuromobil konstruktori su prikazali na izložbi Innoprom 2018

Zamišljeno je da vozači u automobil ulaze u invalidskim kolicima po pokretnoj rampi kroz široka zadnja vrata. Ovaj automobil je, kao i napredni modeli bespilotnih letjelica, opremljen uređajima vještačkog vida, ali njime će osoba ipak upravljati snagom svojih misli. Kapa sa senzorima će zamijeniti osnovne komande u vozilu. Vozač treba samo da pomisli gdje hoće da se odveze, a elektronika će mu davati sugestije i upozorenja na opasnosti i prepreke na putu.
Konstruktori su na izložbi saopštili da su spremni da 2021. godine puste neuromobil u serijsku proizvodnju, ali nisu otkrili koje će kompanija raditi montažu vozila. Ranije je pomenuta okvirna cijena ovog inovativnog automobila – od 550 do 900 hiljada rubalja (7.500 do 12.500 eura). Raspon u cijeni uslovljen je prije svega elektronskim komponentama na automoilu. Što je moćnija baterija koja je postavljena u automobil, njegova cijena biće viša.
U zavisnosti od modifikacije neuromobil će jednim punjenjem baterije moći da pređe od 200 do 600 kilometara.