U EU od oktobra nove oznake goriva na benzinskim pumpama

0
1475
Vlada RH limitira cijenu benzina na 11,10 kuna, a dizela na 11 kuna

U skladu s novom Direktivom Evropske unije od 12. oktobra će na svakom pištolju za gorivo i mjernom uređaju za gorivo na benzinskoj pumpi, kao i na već novim vozilima, stajati posebne oznake o udjelu biogoriva, odnosno o vrsti plinovitih goriva.
Te nove oznake koje će važiti u EU bit će postavljene u neposrednoj blizini čepa spremnika za gorivo na novim vozilima, a bit će prezentirane i u priručnicima za nova vozila, kao i kod distributera vozila.
U saopćenju Hrvatskog autokluba (HAK) se navodi da će uz svaki motorni benzin stajati oznake poput E5, E10 ili E85 na primjer (standardizirana kružnica i slovno-brojčana oznaka). Ona će potrošačima govoriti koliki je maksimalni postotak etanola u gorivu (E5 do 5 posto, E10 do deset posto…), odnosno biogoriva u gorivu.
Vrijednost etanola je važna, jer mnogi motori automobila ne reagiraju najbolje na više vrijednosti etanola, koji može nagrizati određene materijale (plastika, guma, aluminij sl). Procjena je, naprimjer u Njemačkoj, da 90 posto svih automobila može koristiti E10 goriva bez većih problema. Prema svim izvorima, najčešća oznaka goriva na hrvatskom tržištu će biti E5, što znači za motor najmanje agresivnih do 5 posto etanola u gorivu.
Preporuka je, također, da vlasnici svih starijih vozila pitaju distributere koju količinu biogoriva podnosi njihov automobil – kako bi mogli točiti ispravno gorivo. To se odnosi i na dizelska goriva. S njima i njihovim označavanjem će biti ista procedura kao i s benzincima, ali s jednom razlikom. Dizelska goriva bit će označavana kvadratom i slovno-brojčanim oznakom, naprimjer: B7 ili B10. U ovom slučaju B7 znači do 7 posto udjela biogoriva (metilni ester masnih kiselina).
Kvadratom i slovnom oznakom XTL označit će se sintetička dizelska goriva (nije dobiveno iz sirove nafte). Kao i kod motornog benzina, odnosno etanola, i kod dizela i njegove bio komponente također će trebati provjeriti usklađenost s vozilom, pojašnjavaju iz HAK-a, prenosi Poslovni.hr.
Za plinovita goriva oznake su veoma jednostavne i signaliziraju o kojem se tipu goriva radi. Koristit će romb kao simbol za plinovita goriva i slovno-brojčana oznaka H2 za vodik, CNG za stlačeni prirodni plin, LNG za ukapljeni prirodni plin te LPG za ukapljeni naftni plin.
Osim u zemljama Evropske unije, ove oznake će se koristiti i u Islandu, Lihtenštajnu i Norveškoj, kao i u Makedoniji, Srbiji, Švicarskoj i Turskoj. Zasad je još jedino upitno hoće li se nakon Brexita oznake postavljati u Velikoj Britaniji.