Željeznice RS: Gubitak na polugodištu 6,26 miliona KM

0
102
Željeznice RS iz prve tranše kredita Svjetske banke isplatile 51,8 miliona KM dugovanja radnicima

Željeznice Republike Srpske su za prvih šest mjeseci 2018. iskazale gubitak od 6.264.055 KM, što je za tri posto više u odnosu na isti period 2017. godine.
Ukupni prihodi ovog javnog preduzeća u prvoj polovini ove godine ostvareni su u iznosu 30.697.535 KM i za sedam posto su manji u odnosu na prošlogodišnje, a ukupni rashodi manji su za pet posto i iznose 36.961.590 KM.
Željeznice su, kako je saopćeno iz uprave, prekinule dugogodišnji trend pada u putničkom saobraćaju i u prvoj polovini ove godine prevezle 61.900 putnika, što je povećanje od devet posto u odnosu na isti period lani.
Ostvareno je 4,3 miliona putničkih kilometara, odnosno 22 posto više nego u prvih šest mjeseci 2017. godine.
“Razlog za navedeno povećanje je produžetak relacije saobraćanja vozova iz Sarajeva do Doboja i nazad na relaciju Sarajevo – Banja Luka – Sarajevo, uz mogućnost ostvarivanja veza iz stanice Doboj za i iz Tuzle”, saopćeno je iz Željeznica RS-a.
U periodu januar – juni prevezeno je 2.043.481 tona raznih vrsta robe što je za šest posto manje nego u istom periodu prošle godine, prenosi Fena.
“Na takav rezultat uticala je činjenica da najveći korisnik prevoza Arcelor Mital, zbog remonta visoke peći u zeničkoj Željezari, u navedenom periodu nije prevozio rudu četrdesetak dana, ali se očekuje da do kraja godine plan prevoza za tog korisnika bude ostvaren”, tvrde iz Željeznica RS-a.
Iako je povećan prihod od prevoza u putničkom saobraćaju za 35 posto u odnosu na prvo polugodište 2017., manje prevezene robe donijelo je i manji prihod po tom osnovu za 16 posto, pa su ostvareni poslovni prihodi za šest posto manji nego u istom periodu prethodne godine.
Na kraju juna u Željeznicama RS-a je bilo zaposleno 2.686 radnika, 12 posto manje nego lani, što je rashode za lična primanja smanjilo za oko 2,5 miliona KM, odnosno 11 posto u odnosu na isti period 2017.
U Željeznicama RS planiraju da do kraja godine broj zaposlenih svedu na 2.500, što će smanjiti izdvajanja po tom osnovu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here