Željeznice RS: Od nedjelje promjena cijene prijevoza putnika

0
1296
Vlada RS dala saglasnost na zahtjev Željeznica RS za povećanje putničkog prevoza

Željeznice Republike Srpske (ŽRS) saopćile su da od sutra važe izmijenjeni tarifsko-komercijalni uslovi kod prijevoza putnika.
Iz ŽRS-a navode da se u unutrašnjem saobraćaju, umjesto tarifskih kilometara, od noćas u ponoć uvode stvarna kilometarska rastojanja, tako da je daljinar sa stvarnim odstojanjima od sada mjerodavan u svim vrstama saobraćaja – unutrašnji, međuentitetski i međunarodni.
Od nedjelje važe i novi dodaci za brzi i poslovni voz, novi dodaci za karte izdate u vozu i novi iznos naknade za rezervaciju sjedišta, niži od dosadašnjih.
Tako će putnici u unutrašnjem saobraćaju umjesto tri KM, koliko su plaćali dodatak za brzi voz, od sada za taj dodatak izdvajati 1,50 KM. Ukoliko nisu stigli da kartu za bilo koju vrstu saobraćaja kupe na željezničkoj stanici, mogu je kupiti kod konduktera uz dodatak od tri KM, a ako se ne jave kondukteru dodatak je pet KM.
Iz ŽRS pojašnjavaju da su dodaci po tom osnovu do izmjena tarifsko-komercijalnih uslova bili 7,50 KM i 15,00 KM. Naknada za rezervisanje sjedišta, sa 1,50 KM u unutrašnjem i tri marke u međunarodnom saobraćaju, smanjena je na jednu KM.
Tablice cijena za unutrašnji saobraćaj su nove i prilagođene su prelasku na daljinar sa stvarnim odstojanjima, pa su zbog smanjenja kilometarskih udaljenosti povećane zonske cijene.
“Provedene mjere nivelacije cijena su imale za rezultat da je na najvećem dijelu relacija cijena karte ostala približno ista ili je blago pojeftinila, zavisno od ranga voza, dok je samo na manjem broju relacija neznatno poskupila”, navode iz ŽRS, prenosi agencija Srna.
Tako na relaciji Doboj – Banja Luka nova cijena karte za lokalni putnički voz iznosi 8,60 KM, a brzi 10,10 KM, u odnosu na dosadašnjih 8,40 KM, odnosno 11,40 KM.
Nova cijena karte na relaciji Banja Luka – Prijedor za lokalni putnički voz iznosi 5,50 KM, a brzi sedam KM, u odnosu na stare cijenu 5,50 KM odnosno, 8,50 KM.
Relacija Banja Luka – Bosanski Novi za lokalni putnički voz iznosi 8,30 KM, a brzi 9,80 KM, sa dosadašnjih 8,40 KM, odnosno 11,40 KM. Relacija Doboj – Tekućica iznosi 1,80 KM umjesto dosadašnjih 2,10 KM.
Nivelacija cijena izvršena je i u međuentitetskom saobraćaju. Cijena karte Sarajevo – Banja Luka, koja je za talgo voz prethodno iznosila 26,90 KM, sada iznosi 25,10 KM i niža je u odnosu na cijene autobuske karte za navedenu relaciju koja se kreće od 29,00 do 31,10 KM.
I cijena karte Sarajevo – Bihać od 36,70 KM povoljnija je u odnosu na autobusku cijenu koja se, zavisno od prevoznika, kreće u rasponu od 39,00 KM do 40,90 KM.