Raiffeisen banka u BiH uvodi MDES mobilna plaćanja

0
1504
Korisnici Mastercard kartica Raiffeisen banke moći će da koriste svoj mobitel za beskontaktna plaćanja

Raiffeisen Banka je postala prva banka u BiH koja je uvela mobilno plaćanje za svoje korisnike, zasnovano na Mastercard Digital Enablement Service (MDES), tj. Mastercard platformi za tokenizaciju.
Najnovije MasterIndex BiH 2018 istraživanje pokazuje da je gotovo polovina ispitanika (42%) veoma zainteresovana za korištenje mobilnog plaćanja sa svojom karticom pohranjenom u aplikaciju, što je odličan pokazatelj da ova inovacija odgovara na stvarne potrebe korisnika na BiH tržištu.
Od sada, korisnici Mastercard kartica Raiffeisen banke će moći da koriste svoj mobilni uređaj za mobilna beskontaktna plaćanja na bilo kojoj lokaciji u svijetu koja podržava Mastercard beskontaktno plaćanje. Da bi mogli da koriste pogodnosti mobilnog plaćanja, korisnici trebaju da preuzmu i instaliraju aplikaciju m-plati sa GooglePlay Store, kao i da se registruju u bilo kojoj poslovnici Raiffeisen banke.
Nakon toga, korisnik dobija pristupnu šifru i može da postavi vlastiti verifikacijski kod ili da koristi biometrijskutehnologiju, kao što je skeniranje otiska prsta, prilikom potvrđivanja svog identiteta. Unutar same aplikacije, korisnici stvaraju svoju virtualnu karticu, ili ukoliko im je to potrebno i ukoliko su u mogućnosti – više njih, tako što upisuju podatke sa fizičke kartice u naznačena polja.
Mastercard Digital Enablement Service (MDES) koristi najnaprednije platne tehnologije – EMV čip, tokenizaciju i enkripciju – kako bi se osigurala bezbjednost korisnika kartice. Sve Mastercard transakcije preko MDES servisa su zaštićene standardiziranim tokenom. Token je niz brojeva koji mobilni uređaj koristi umjesto broja kartice odštampanog na plastičnoj kartici – ovo znači da se sam broj kartice nikada ne pokazuje, ne čuva ili dijeli sa nekim, što znači bolju sigurnost za korisnike. Zahvaljujući tokenizaciji, u slučaju gubitka mobilnog telefona, korisnik mora da poništi samo token, a ne i cijelu karticu.
Beskontaktno mobilno plaćanje se obavlja tako što se mobilni telefon prisloni na beskontaktni terminal, na isti način kao što korisnici već plaćaju beskontaktnim karticama. Prilikom prislanjanja, telefon ostaje u ruci korisnika, ali treba se otključati – ovo služi kao potvrda da stvarni vlasnik obavlja transakciju.
S druge strane, za sve transakcije preko 30 KM treba ispuniti dodatnu verifikaciju u vidu unošenja pristupne šifre ili skeniranja otiska prsta, na isti način kao što se PIN kodovi koriste sa plastičnim karticama.
“Uzbuđeni smo zbog prve implementacije našeg MDES servisa na BiH tržištu – ovo ne samo da je premijera Mastercard mobilnog plaćanja na našem tržištu, nego je i prva primena biometrijske tehnologije u službi plaćanja u BiH, što znači da je budućnost plaćanja postala realnost”, rekla je Jelena Ristić, direktor za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u kompaniji Mastercard.
Ona je dodala da je mobilno plaćanje vodeći trend u svijetu platne industrije, a lansiranje ovog servisa u BiH je dokaz da su građani spremni da brzo usvoje rješenja koja im omogućavaju jednostavniju, bržu i lakšu svakodnevnicu, ali i da je tržište spremno da odgovori na potrebe korisnika kartica.