Unapređenje rada službi zapošljavanja BiH i Rusije

0
1078
Ivankov i Bandić potpisali Memorandum o razumijevanju službi zapošljavanja Ruske Federacije i BiH

Memorandum o razumijevanju između Agencije za rad i zapošljavanje BiH i Savezne službe za rad i zapošljavanje Ruske Federacije potpisan je danas u Sarajevu.
Memorandum su potpisali direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH, Muamer Bandić i zamjenik direktora Savezne službe za rad i zapošljavanje Ruske Federacije, Mikhail Ivankov.
“Potpisivanjem Memoranduma o razumijevanu sa Saveznom službom za rad i zapošljavanje Ruske Federacije jačamo saradnju dvije institucije na unapređenju rada službi zapošljavanja, pružanju usluga poslodavcima i pružanju usluga tražiteljima posla, naglasio je direktor Bandić.
On je dodao da se kroz saradnju iniciraju i primjenjuju mjere i programi koji utiču na usklađivanje ponude i potražnje na domaćem tržištu rada, rad sa ugroženim grupama na tržištu rada, modeli za praćenje radnih migracija i njihovo stavljanje u zakonske okvire, te posebno bitno mehanizmi za radno-pravnu zaštitu radnika migranata.
Zamjenik direktora Savezne službe za rad i zapošljavanja Ruske Federacije, Mikhail Ivankov je naglasio da će dvije službe u budućnosti intenzivnije sarađivati i razmjenjivati znanja i iskustva iz oblasti politika tržišta rada i zapošljavanja, dijeliti znanja o primjeni nacionalnih zakonodavstava, te statističke podatke i analize podataka o tržištu rada.