Novi BMW Concept Z4

BMW Grupa će na Concours d'Elegance u Pebble Beachu predstaviti svoj uzbudljivi novi pogled na BMW roadster

0
2558
Sportski i progresivni BMW Concept Z4 obuhvata viziju BMW-ovog modernog roadstera

BMW Grupa iskoristit će Concours d’Elegance u mjestu Pebble Beach kako bi predstavila svoj uzbudljivi novi pogled na BMW roadster.
BMW Concept Z4 ima prostrane i kompaktne proporcije, dinamičnu siluetu i emocionalno privlačnu upotrebu oblika. Dizajnerska studija koja privlači pozornost nudi pogled na serijsku verziju automobila koja će biti otkrivena tokom sljedeće godine.
“BMW Concept Z4 je sveobuhvatni stroj za vožnju. Ovo je totalna sloboda na četiri točka“, rekao je Adrian van Hooydonk, viši potpredsjednik dizajna BMW Grupe.
BMW Concept Z4 usvaja klasične dizajnerske crte roadstera, kao što je dugačak međuosovinski razmak, niska, rastegnuta silueta i kompaktni stražnji kraj, obavija ih u paket svježine i sigurnosti i obogaćuje ih suvremenim jezikom dizajna BMW-a.
Izražajna Energetic Orange zamrznuta boja karoserije prikazuje kontraste svjetla i sjene na površini, naglašavajući trodimenzionalnost vanjštine. I 20-inčni lakometalni točkovi u sportskom dvobojnom double-spoke dizajnu pružaju skladne završne dodire stiliziranju bočnih strana.

Savremeni dizajn

Dizajn prednjeg kraja BMW-a Concept Z4 je nedvojbeno sportski u svojoj prirodi. Odnos između niske, široke maske i višem pozicioniranju prednjih svjetala pruža namjerne asocijacije s BMW-om Z8 i daje BMW-u Concept Z4 određenu razmetljivost. Umjesto uobičajenih šipki, unutrašnjost maske ima dizajniranu mrežu, čija vertikalna orijentacija podsjeća na sportski, funkcionalni dizajn maski ranih BMW-ovih roadstera poput BMW-a 328 Mille Miglia.
U odstupanju od BMW-ove norme, Concept Z4 pruža vertikalno tumačenje klasičnog izgleda četiri prednja svjetla, s dvije preklopne cijevi sa svake strane. Pokazivači smjera pokazuju dijagonalno prema maski odozgo i naglašavaju dinamički duh prednjeg kraja. I poklopac motora u obliku školjke sa stiliziranim otvorima za zrak zakrivljuje se nad točkovima.
Prednja maska rezultira iskonskom atletskom figurom sa skulpturalnim jezikom dizajna. Njen trio velikih otvora za zrak predstavlja nagovještaj moćnog motora straga i time obećava dinamično iskustvo vožnje. Veliki umetak od ugljičnih vlakana u središnjem otvoru za zrak izravno je iz motor sporta i potiče upotrebu detalja kako bi naglasio dinamičku prisutnost prednjeg kraja.
Širok i nizak dizajn stražnjeg kraja podiže linije bočnih strana automobila. Snažna kućišta točkova daju automobilu široke bokove koji su naglašeni tankim stražnjim svjetlima u obliku slova L i time dodatno poboljšavaju sportski izgled automobila.
Iznad stražnjih svjetala, poklopac prtljažnika – zajedno s istaknutim spojlerom – proteže se preko jakih produžetaka kućišta točkova, šaljući poruku okretnosti koja se napaja snagom. Ispod, veliki otvori za zrak u stražnjoj maski stvaraju vlastiti dinamičan dojam.

Sportski profil unutrašnjosti

Srodnost između unutrašnjosti i vanjštine BMW-a Concept Z4 vidljiva je i u oblicima i shemi boja. Velik dio unutrašnjosti usvaja boju karoserije automobila, stvarajući jasnu vizualnu vezu između unutrašnjosti i vanjštine.
Zaslon s instrumentima i središnji informacijski zaslon čine visokokvalitetni skup zaslona koji su integrirani u vozačevu kabinu i čine ergonomski učinak. Dva zaslona sada su postavljena na gotovo istoj visini i u neposrednoj blizini. Oni rade zajedno kako bi pružili prave informacije u pravo vrijeme. Vozač može odabrati elemente koje želi pozvati (putem dodira) iz sadržaja koji je dostupan na zaslonu informacija – usmjeravanje, popise za reprodukciju ili druge infotainment značajke. Iznad skup instrumenata, Head-Up zaslon prikazuje ključne informacije o vožnji unutar izravnog vidokruga vozača.
Gazišta pragova vrata od ugljičnih vlaknima i reljefni asimetrični logotipi na sjedalima i zaslonu s instrumentima postavljaju pečat na sportski profil unutrašnjosti.
(Izvor: BMW)