Londonski Big Ben danas otkucao podne, pa utihnuo do 2021.

0
5676
Četiri godine će trajati radovi na obnovi Big Bena, zaštitnog znaka Londona

Big Ben otkucao je u ponedjeljak podne i utihnuo na četiri godine koliko će trajati radovi na obnovi zaštitnog znaka Londona.
Batovi sata u tornju u sklopu Westminsterske palače, popularno zvanog Big Ben, koji su posljednjih 157 godina redovito svakoga sata udarali o 13,7 tona teško zvono, bit će odvojeni od sata zbog renoviranja. Treba istaknuti da će se udarci povremeno i dalje čuti, no samo u važnim trenucima, primjerice u Novogodišnjoj noći.
“Ovaj program očuvat će dugoročno sat te zaštititi i očuvati njegovo ‘stanište’, Elizabetin toranj”, rekao je Steve Jaggs, koji održava i brine o satu.
U sklopu obnove Big Ben će biti razmontiran, a svaki njegov zubac pregledan i obnovljen. I kazaljke će se obnoviti te počistiti. Sat će i dalje pokazivati vrijeme, ali tiho. Pokretat će ga moderan električni motor do ponovnog postavljanja originalnog mehanizma, prenosi Hina.
Obnovom bi se izmijenila crno-zlatna boja okvira nanesena osamdesetih godina te bi se, u skladu s originalnim viktorijanskim stilom na njega trebale nanijeti zelena i zlatna boja.