Samsung i Google sarađuju na RCS porukama za Android

Prošireno partnerstvo donijet će poboljšana iskustva slanja poruka i interoperabilnost između Samsung poruka i Android poruka

0
1561
Novi Samsung Galaxy smartfoni također će podržavati RCS poruke

Kompanije Samsung Eletronics Co. Ltd. i Google LLC najavile su saradnju kako bi pružile poboljšano iskustvo razmjene poruka putem pametnih telefona, ubrzavajući inicijativu industrije prema globalnoj pokrivenosti i interoperabilnosti bogatih komunikacijskih usluga (Rich Communication Services – RCS).
Ova saradnja osigurat će da Android poruke i Samsung poruke besprjekorno rade zajedno i sa RCS porukama, omogućavajući funkcije kao što su mogućnost razgovora preko WiFi-a, stvaranje bogatih grupnih razgovora, prikazivanje indikatora tipkanja i čitanje primljenih poruka, te dijeljenje fotografija i video snimaka visoke rezolucije putem platformi.
Zajedničkom saradnjom, Google i Samsung će se pobrinuti da njihovi klijenti za razmjenu poruka, Andorid poruke i Samsung poruke, rade besprijekorno sa RCS tehnologijom svake kompanije, uključujući platforme za cloud i poslovne poruke. Do sada su Google i Samsung sarađivali kako bi predstavili RCS za odabir Samsung uređaja, a kao dio ove proširene saradnje Samsung će raditi na donošenju ovih RCS funkcija na postojeće mobilne telefone*, počevši od Galaxy S8 i S8+.
Novi Samsung Galaxy smartfoni također će podržavati RCS poruke**, počevši od onih na skupu nosilaca koji imaju ili će uskoro pokrenuti RCS. To znači da će korisnici moći uživati u bogatijim razgovorima sa korisnicima Samsung i Android poruka.
“Jačanjem našeg partnerstva sa Google-om donijet ćemo bogatije iskustvo razmjene poruka našim korisnicima, omogućujući im da razgovaraju sa svojim prijateljima i porodicom preko platformi za razmjenu poruka. Ova saradnja će pomoći u daljem razvoju industrije prema naprednoj razmjeni poruka i globalnoj pokrivenosti RCS-om“, rekao je Patrick Chomet, voditelj tima za inovacije proizvoda i usluga Mobile Communications Business u kompaniji Samsung Electronics.
“Radili smo s mobilnom industrijom kako bismo nadogradili iskustvo razmjene poruka na Andoridu s RCS-om. Samsung je uveliko doprinio ovoj inicijativi, a naše partnerstvo će dodatno unaprijediti našu zajedničku viziju znatno poboljšanog iskustva u razmjeni poruka za Andorid korisnike, brendove i širi Andorid ekosistem“, izjavio je Anil Sabharwal, potpredsjednik za komunikacijske proizvode i fotografije u Google-u.
Kao dodatna prednost ovog proširenog partnerstva, razvojni programeri i brendovi koji stvaraju RSC Business Messaging iskustva (zasnovani na GSMA Universal Profile 2.0), pomoću usluga Google ili Samsung Messaging-as-a-Platform (MaaP) moći će doći do korisnika Android i Samsung poruka, donoseći bogatiju poslovnu poruku mnogim korisnicima.
Ova saradnja dodatno ubrzava usvajanje i dostupnost RCS-a širom svijeta, omogućujući poboljšanu razmjenu poruka kroz cijeli Android ekosistem.
____________
*Uključit će Samsung Galaxy S8, S8+, S8 Active, S9, S9+, Note8, Note9 I odabrati seriju A I J s Andoridom 9.0 ili novijim. Podložno dostupnosti tržišta.
**RCS mogućnosti će biti dostupne za odabrane Galaxy smartphone koji podržavaju RCS.