Apple predstavio tri nova iPhonea i Apple Watch serije 4

0
1692
Tim Cook prezentirao je tri nova iPhone modela XS, XS Max i XR

Kompanija Apple je u Steve Jobs Theatreu u sklopu Apple Parka u Kaliforniji predstavila tri nova iPhonea – modele XS, XS Max i XR, te Apple Watch četvrte generacije.
Novi iPhone XS model ima 5,8-inčni zaslon, dok je veća varijanta, XS Max opremljena s 6,5 inča velikim ekranom (najveći iPhone do sada). Modeli XS i XS Max imaju OLED ekrane, dok će jeftiniji iPhone XR imati LCD s ‘Liquid Retina’ zaslonom od ruba do ruba i dijagonalom od 6,1 inča i moći će se nabaviti u više boja (bijeli, crni, plavi, koralni, žuti ili crveni Product).
Nove iPhone će koristiti najnoviju verziju iOS-a, a pokreće ih novi proces debljine samo sedam nanometara pod nazivom A12 Bionic.
Sva tri iPhone-a su opremljena TrueDepth sistemom kamere koji podržava Face ID, što bi trebalo značiti i kraj za Touch ID senzor otiska prsta na Iphone-u. Novi modeli opremljeni su dvostrukom kamerom od 12 megapiksela, a poboljšan je i blic sa nazivom ‘True Tone flash’. Nova funkcija Smart HDR nudi snimanje većeg broja fotografija koje se potom stapaju u jednu HDR sliku, bez obzira na objekt fotografije i njegovo kretanje. Nova funkcija kamere je i naknadno podešavanje dubinske oštrine na fotografijama, za što je zaslužan napredni novi SoC. Što se tiče videa, kamera će sada moći snimati i stereo zvuk.
Novi iPhone-i otporni su na prašinu i vodu u kojoj može ostati i do pola sata, a kod iPhonea XS u obje dimenzije stakla s prednje i stražnje strane su još otpornija. Dostupne će biti tri boje: tamno siva, srebrna i zlatna.

Novi iPhone XR će se prodavati po cijeni od 749 dolara, XS po 999 dolara, a XS Max po cijeni od 1099 dolara

Modeli XS će imati 64, 256 ili 512 GB memorijskog prostora, dok će XR nuditi 64, 128 ili 256 GB. Novi modeli nudit će i dual SIM mogućnost – s jednom fizičkom i jednom elektroničkom eSIM karticom.
U odnosu na prethodni model, baterija na modelu XS u načinu mirovanja traje 30 minuta duže. Model XS Max donosi najjaču bateriju ikad viđenu na iPhoneu čiji je stand by duži za 90 minuta u odnosu na prethodnika.
Prema prvim informacijama, iPhone XR će se prodavati po cijeni od 749 dolara, XS po 999 dolara, a XS Max po cijeni od 1099 dolara. Postoje naznake da bi se novi iPhone modeli mogli na tržištu u našem regionu pojaviti već krajem ovog mjeseca.

Novi Apple Watch četvrte generacije

Novi Apple Watch serije 4 može da snima elektrokardiograme

Apple je osim novih iPhone modela predstavio i novi pametni sat s karakteristikama medicinskog uređaja, koji može da snima elektrokardiograme (EKG) te na taj način ‘sugeriše’ korisniku oko eventualnih problema s radom srca.
Apple Watch Series 4 potpuno je nov uređaj s većim zaslonom od ruba do ruba, koji je do 35 posto veći od zaslona kod ranijih verzija (biće dostupan u veličinama od 40 i 44 mm), te je zakrivljen na rubovima. Sat je tanji od prethodnih, a zadnji dio je izrađen od crne keramike i kristala safira.
Sat pokreće novi S4 čip s moćnim novim dvojezgrenim 64-bitnim procesorom i novim GPU-om i oko dva puta je brži u odnosu na prethodnika.