Pandža: Bez potpore Vlade FBiH, Aluminij neće preživjeti!

0
1114
Dražen Pandža: Aluminij proživljava kliničku smrt!

Generalni direktor mostarskog Aluminija Dražen Pandža uputio je pismo predsjedniku Vlade FBiH Fadilu Novaliću i dopredsjednici te ministrici finansija Jelki Milićević i resornom ministru Nerminu Džindiću upozoravajući kako je ta kompanija u ozbiljnim problemima zbog globalnih poremećaja i nebrige države te zatražio potporu za opstanak ovoga hercegovačkoga giganta za čiju se sudbinu vezuje 10.000 ljudi.
Tu informaciju za Večernji list je potvrdio direktor Pandža, navodeći kako je trgovinski rat SAD-a s EU-om i ostatkom svijeta doveo do nevjerojatnih poremećaja na berzama o kojima Aluminij ovisi jer prodaje metal i kupuje sve svoje sirovine, što, uz porast cijene električne energije, čini nemogućim daljnje poslovanje.
Dodatna blokada Rusalovih elektroliza (spor Rusije i SAD-a) dovela je do toga da je cijena glinice iznimno visoka i neizdrživa za većinu elektroliza u svijetu. Na te se parametre ne može utjecati, ali FBiH, koja je i suvlasnik 44 posto dionica, mogla bi napraviti okružje da se prebrodi ova kriza.
“To znači diferencirane cijene električne energije, različite iznose naknada za kućanstva i za industriju, podjelu tereta za troškove prijenosa medu izvoznicima i uvoznicima, umanjenje mjera poticanja izvoza energenata i uvođenje snažnih mjera poticanja razvijanja realnoga sektora. Došli smo do prijelomnog trenutka kada je uključenje Vlade FBiH u tu problematiku jedini izlaz jer mi prostora za manevar na tom planu više nemamo, a ako ne dođe do promjene ovoga što sam nabrojio, mi dalje ne možemo”, tvrdi Pandža.
Iako je cijena aluminija na Londonskoj berzi metala (LME) u julu 2018. bila za 195 američkih dolara viša u odnosu na isti mjesec lani, usporedba cijena triju ključnih Aluminijevih sirovina u istom razdoblju dovela je do tolikog nerazmjera da je mostarska tvornica, umjesto profita na poskupljenju metala, na poskupljenju sirovina izgubila ukupno 5,2 miliona KM i doslovno gubi na svakoj toni proizvedenoga metala.
U julu je cijena glinice za 190 dolara po toni veća u odnosu na prošlu godinu, kada je bila 307 dolara po toni, a cijena petrol-koksa 515 dolara po toni, dok je lani bila 385 dolara po toni. Tome treba pridodati da je cijena električne energije, s naknadama, premašila 70 eura po MWh.
Zemlje u okruženju zbog toga su zaštitile svoju aluminijsku industriju. Crna Gora KAP-u osigurava povlaštene cijene struje za trogodišnje razdoblje, a Rumunija u cijelosti oslobađa ALRO naknade za obnovljive izvore energije, u BiH pozitivne primjere imamo samo u RS-u, u kojemu industrija posluje s diferenciranim cijenama električne energije. Uz to, Aluminij samo za naknade državnim regulatorima, obnovljive izvore energije i druge naknade izdvaja 24 miliona KM, ističe Pandža.
Direktor Alumija upozorava kako je u prvom polugodištu 2018. BiH izvezla rekordni 331 milion KM električne energije, a da istodobno domaća industrija uvozi struju. Dodaje da vremena za mostarsku kompaniju nema te da su potrebne odlučne odluke za spas Alumija.
Uz Vladu Federacije BiH, dioničari mostarske kompanije Aluminij su radnici s 44 posto vlasničkog udjela, te Vlada Republike Hrvatske s udjelom od 12 posto.