Sve manje Amerikanaca se na posao vozi automobilom

0
1541
Statistike pokazuju da se vAmerikanci sve manje sami voze na posao

Sve više Amerikanaca do svog radnog mjesta koristi razne alternativne načine prevoza, a sve manji je broj njih koji se do posla voze u sopstvenom automobilu. Sa 4 na 6 posto je povećan broj onih koji koriste javni prevoz, i dalje se 6 posto njih vozi s nekim drugim, a veliki rast čine oni koji do posla koriste vlastite noge (sa 3 na 5 posto).
Statistike pokazuju da je 2007. godine čak 85 posto Amerikanaca na posao išlo svojim vozilom, a 11 godina kasnije taj udio se smanjio na 77 posto.
Treba imati u vidu i da je sve više Amerikanaca koji rade kod kuće: 2007. godine ih je bilo samo jedan posto, a trenutno je taj udio porastao na tri posto. Statistike pokazuju da se biciklom do posla prije 11 godina gotovo niko nije vozio (0 posto), a sada je ipak jedan posto Amerikanaca spremno da koristi pedale, navodi portal Autogaraza.hr.
U Evropi je slika značajno drugačija. Na primjer, u Antverpenu čak 39 posto radnika do posla se vozilo biciklom (podatak iz 2015. godine), a bicikl jako vole i u Berlinu (24 posto) i Cirihu (22 posto).
U Njemačkoj i Švedskoj udio onih koji se barem jednom nedjeljno do radnog mjesta voze biciklom je 40 posto. Dakle, Evropljani su značajno drugačiji od Amerikanaca kojima je putničko vozilo i dalje najčešći izbor.