Uručena bankarska priznanja Zlatni BAM

0
1353
Uručene nagrade bankama u sedam kategorija, a novina je dodjela posebnih priznanja

U sarajevskom hotelu Europe sinoć je održana ‘Večer bankara’ u sklopu koje su najuspješnijim bankama uručena tradicionalna priznanja Zlatni BAM koja već 16. put, na osnovu izvještaja nezavisnih revizora za poslovanje u prethodnoj godini, dodjeljuje finansijsko-poslovni magazin ‘Banke&Biznis u BiH’.
UniCredit Bank dd Mostar uručena su dva Zlatna BAM-a, za najveću aktivu te najveći ukupni kapital. I NLB Banka ad Banja Luka ponijela je dva priznanja Zlatni BAM – za najveći prinos na dionički kapital (ROE) i najveći prinos na aktivu (ROA).
Nova banka ad Banja Luka je dobila priznanje za najveću aktivu banaka sa pretežno domaćim kapitalom, Raiffeisen banka dd BiH za najveći dionički kapital, a Union banka dd Sarajevo za najveći rast depozita.
Uručene su i Plakete ‘Zlatni BAM’ za poseban individualni i kolektivni doprinos razvoju bankarskog sektora u Bosni i Hercegovini.
Najuspješnija žena menadžer u bankarstvu je Sanela Pašić, direktorica Addiko Bank dd Sarajevo, a Plaketu najuspješniji mladi menadžer u bankarstvu primio je Jasmin Spahić, predsjednik Uprave Sberbank BH dd Sarajevo. Mirza Ustamujić, predsjednik Uprave PAYTEN doo Sarajevo proglašen je najinovativnijim biznis liderom u 2017. godini, a Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka BiH, nagrađen je Plaketom kao doajen u oblasti bankarstva.
Plakete za najbolju mobilnu aplikaciju u bankarstvu dodijeljene su UniCredit Bank d.d. Mostar i UniCredit Bank a.d. Banja Luka, dobitnica Plakete za najbolju web stranicu i marketing putem web stranice je Sparkasse Bank dd, a za najbolji IT team godine Raiffeisen Bank.
Kao najbolji provajder bankarskog sektora plaketu je ponio ASSECO SEE d.o.o. Sarajevo, za najbolju ideju godine – Cashless Zone nagrađena je Intesa Sanpaolo Banka d.d. Sarajevo, dok su za najbolji projekat digitalizacije godine plakete Zlatni BAM pripale Sberbank BH d.d. Sarajevo i Sberbank a.d. Banja Luka.