Obilježen Svjetski dan turizma: Nastavak podrške projektu Via Dinarica

0
1066
Đapo i Khoshmukhamedov potpisali ugovor o sufinansiranju projekta Via Dinarica vrijedan 200.000 KM

U povodu 27. septembra, Svjetskog dana turizma, u prostorijama Federalnog ministarstva okoliša i turizma ministrica Edita Đapo potpisala je sa zamjenikom rezidentne predstavnice Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) BiH Sukhrobom Khoshmukhamedovim ugovor o sufinansiranju projekta Via Dinarica u vrijednosti od 200.000 KM koje je ovo ministarstvo izdvojilo za dalju podršku projektu.
Via Dinarica – platforma za održivi razvoj turizma i lokalni ekonomski rast, inicijativa je koju finansiraju Agencija SAD-a za međunarodni razvoj (USAID) u BiH, Agencija Vlade Italije za razvojnu saradnju i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, a provodi se uz podršku i u partnerstvu s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Federalnim ministarstvom okoliša i turizma i Ministarstvom trgovine i turizma Republike Srpske.
Prva faza projekta Via Dinarica završena je krajem prošle, a realizacija naredne krenula je u ljeto 2018. i trajat će do 2021 godine. Težište druge faze projekta bit će na jačanju Via Dinarica kao međunarodno priznate platforme za lokalni ekonomski rast, ali i na snažnijem učešću lokalnih zajednica u njenom održavanju i razvoju.
Ministrica Đapo je kazala da će sredstvima ovog ministarstva biti osigurana podrška projektima u okviru Via Dinarica za korisnike s područja Federacije BiH u svrhu unapređenja turističke ponude i povećanja raznolikosti turističkih usluga i proizvoda.
Khoshmukhamedov je istakao da je Via Dinarica osmišljena s ciljem smanjenja ekonomskih, društvenih i regionalnih nejednakosti u Bosni i Hercegovini, kao i da poveća konkurentnost BiH u oblasti turizma u prirodi.