Samit 100: Region mora iskoristi prednosti digitalne transformacije

0
1381
Na ministarskom panelu u okviru Samita 100 učestvovao je i Mirko Šarović

Sedmi Samit 100 biznis lidera jugoistočne Evrope, čija je ovogodišnja glavna tema digitalna transformacija, svečano je otvoren jučer u Beogradu.
Tokom dva dana Samit 100 okuplja stručnjake i minister regiona koji će diskutovati o raznim temama, poput mobilnosti rada, energetske održivosti, perspektive jačanja konkurentnosti nacionalnih ekonomija, kao i konkurentskog potencijala čitave jugoistočne Evrope. Glavna pitanje Samita 100 je kako iskoristiti 4. industrijsku revoluciju kao odskočnu dasku i na taj način učiniti ‘kvantni’ skok do razvijenog i globalno konkurentnog regiona.
Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je na otvaranju Samita100 biznis lidera u jugoistočnoj Evropi, da vjeruje da cijeli region uključivanjem u procese digitalne transformacije može da postane ‘region pobjednika’.
“Zajedničkim naporima možemo da učinimo da cijeli region bude konkurentniji i iskoristi prednosti digitalne transformacije”, izjavila je predsjednica UO Samita100 Stanka Pejanović.
Ona je dodala da je potrebno sinhronizovano djelovanje privrede i školstva kako bi djeci u regionu omogućili da budu dio svjetske ekonomije, ali i da bi imali stručnjake za nove poslove u IT industriji i otvorili perspektive jačanja nacionalnih ekonomija.
Na panelu koji je posvećen digitalnom dijalogu u okviru prvog dana Samita 100 biznis lidera rečeno je da će investicije privrednika u digitalnu transformaciju imati trajnu vrijednost pošto će sve više biti izražena u društvu, kao i da u tom procesu nema povratka nazad.
Jedna od uvijek značajnih tema na Samitu 100 je tema olakšavanja trgovine u regionu. Na panelu na kojem su učestvovali ministri iz zemalja regiona čulo se i da postoje vrlo jasni akcioni planovi koji se sprovode u cilju harmonizacije priznavanja dokumenata i certifikata zemalja regiona, kao i zajedničke kontrole na granici koje su usmjerene na skraćivanje vremena i smanjenje troškova spoljne trgovine.
Učesnik panela, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Mirko Šarović ocijenio je da su granice i carinske barijere velika prepreka za unapređenje saradnje.
“Pitanje digitalizacije je pitanje slobodnog prometa roba bez posrednika. Takozvani fri-kargo je u ekspanziji, a mi zaostajemo kao region i kao BiH. To je budućnost i vjerovatno će i zaključci ovog Samita biti o tome da region treba da odgovori i na ove izazove koji su tu pred nama”, izjavio je Šarović, dodavši da je slaba infrastruktura najveća smetnja razvoju regiona.
Inicijator i organizator Samita 100 biznis lidera je Srpska asocijacija menadžera (SAM) uz podršku Udruženja menadžera Slovenije (ZM), Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), I ostalih biznis partnera iz regiona – Atlas fondacija iz Crne Gore, Alkaloid iz Makedonije, BBI Bank i ASA holding iz BiH. Ovaj događaj okuplja najistaknutije poslovne lidere Srbije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Albanije, kao i predstavnike država iz regiona. Samit 100 biznis lidera, prvi je takav, jedinstven skup u regionu, zamišljen kao platforma za privredno povezivanje i konkretan doprinos biznis lidera političkim naporima za unapređenje ekonomske saradnje i konkurentnosti regiona.