Addiko: Rast BDP-a BiH u 2018. i 2019. od 3,1%, odnosno 3,5%

Nakon skromnog rasta BDP-a u Q1 od 2,0% u odnosu na prošlu godinu, podaci ukazuju da će se ekonomska aktivnost u BiH ubrzati tokom Q2 na osnovu snažnog izvoza i dinamične privatne potrošnje

0
5198
Izvor: Makroekonomski odjel Addiko Grupacije

U makroekonomskoj analizi za Bosnu i Hercegovinu, koju je pripremio Odjel ekonomskih istraživanja Addiko Grupacije, prognozira se rast BDP-a za 2018. i 2019. godinu od 3,1%, odnosno 3,5% u odnosu na prošlu godinu.
Analitičari Addiko Grupacije makroekonomske perspektive BiH za četvrti kvartal baziraju na jačoj privatnoj potrošnji, vanjskoj potražnji i eksterno finansiranim javnim investicijama.
“Očekujemo da se deficit tekućeg računa ponovno proširi na 5,1% BDP-a u 2018. godini uslijed većeg trgovinskog deficita, dok se za inflaciju očekuje porast od 1,4% u 2018. godini prije ubrzanja na 2,0% u 2019. godini“, navode iz Addiko banke.

Bolja likvidnost budžeta

Direktor Odjela ekonomskih istraživanja Addiko Grupacije Hrvoje Stojić ističe da nakon skromnog porasta BDP-a u Q1 od 2,0% u odnosu na prošlu godinu, podaci ukazuju da će se ekonomska aktivnost ubrzati tokom Q2 i nadalje na temelju snažnog izvoza i dinamične privatne potrošnje.
“Zadovoljni smo s prognozom BDP-a od 3,1% u fiskalnoj 2018. godini, kojeg je pokrenula snažnija privatna potrošnja uslijed povećanja zaposlenosti te plaća, rekordna turistička sezona, novčane doznake i zaduživanje stanovništva“, dodaje Stojić.
On dodaje da će se ulaganja usmjeravati putem javnih investicija uslijed jačih infrastrukturnih radova u cilju povećanja rasta BDP-a u 2019. godini prema 3,5%. Iako je MMF odgodio svoju tranšu od 38 miliona eura u julu, očekuje se bolja likvidnost budžeta te obavezivanje EBRD od 700 miliona eura za infrastrukturne nadogradnje u 2018.-2020. i snažnije izvozne izglede koji će podržati kapitalna ulaganja.
“Projekti u energetici podržavaju naša očekivanja. Dodatan poticaj energetskom sektoru doći će iz IPA fondova iz EU s obzirom da su bh. vlasti usvojile Okvirnu energetsku strategiju do 2035. godine“, naglašava Stojić.
Bonitetna agencija S&P je potvrdila kreditni rejting BiH kao vrlo spekulativan (B/B) sa stabilnim pogledom, odražavajući ekonomsku i institucijsku slabost, visoke deficite tekućeg računa, prolongirano formiranje funkcionalnog državnog parlamenta nakon izbora te time i sporije reforme.
Istovremeno, procjene se temelje na čvrstom ekonomskom rastu, stabilnoj fiskalnoj poziciji i niskom i prihvatljivom dugu. S&P bi razmotrio povećanje rejtinga ako bi se političko stanje stabiliziralo, vlasti poboljšale agilnost reformi te ako se vanjski financijski tokovi stabiliziraju, što bi rezultiralo snažnijim porastom, investicijskim zamahom i višim prihodima.

Rast inflacije u 2018. od 1,4%

Prema zakašnjelim fiskalnim računima iz 2017. godine, konsolidovani budžetski višak povećao se na 2,6% BDP-a (u 2016: 1,2% BDP-a), naspram očekivanom višku od 1,4%. “Fiskalni bilans u 2017., koji je bolji od očekivanog, može se zahvaliti izostanku finansiranja sa strane MMF-a te posljedičnom smanjenju izdataka na investicije. Unatoč pozitivnom trendu prihoda, primjećujemo da se državni budžetski višak smanjuje na 0,5% BDP-a, sa 0,2% u 2019. godini uveliko zbog više javnih investicija, povećane potrošnje na razna prava i izdavanja obveznica (RS)u vrijednosti od 168 miliona eura“, navodi se u izvještaju Addiko Grupacije.
U analizi se dalje prognozira širi deficit tekućeg računa na 5,5% BDP-a u 2018. godini (naspram 4,8% u 2017. godini) koji je potkrijepljen snažnijim zahtjevima za uvoz, viša strana direktna ulaganja pokrivaju vanjske rizike, više FX rezerve i još uvijek dostupno IFI finansiranje.
Cjenovni pritisci povećali su se ove godine, jer je CPI indeks dosegao višegodišnji maksimum od 1,9% u junu na višim cijenama hrane, energije i duhana. Uz inflaciju u skladu s našim očekivanjima, držimo prognozu prosječnog porasta inflacije za 2018. godinu od 1,4%, dok za 2019. godinu vidimo inflaciju na 1,8% zbog snažnije domaće potražnje, projekcije su ekonomskih istraživanja Addiko Grupacije.

Detaljan izvještaj za cijeli region može se vidjeti ovdje