Novalićeva vlada tvrdi: Federacija BiH među najmanje zaduženim u Evropi

0
1100
Izvor: Federalno ministarstvo finansija

Koliko je zadužena Federacija BiH? U saopćenju koje je medijima poslato iz Vlade FBiH (konkretno iz kabineta premijera Fadila Novalića) navodi se da se u javnosti vrlo često Vlada Federacije spominje u negativnom kontekstu kad je u pitanju zaduživanje.
Prema tim navodima, Federacija BiH ne samo da zadovoljava kriterij iz Maastrichta kad je u pitanju zaduživanje kojim se zahtijeva da učešće javnog duga u GDP-u iznosi najviše 60%, nego je taj procenat u FBiH dvostruko manji i iznosi 27%. U odnosu na zemlje EU, a posebno zemlje u okruženju, Federacija BiH je najmanje zadužena, tvrde iz Vlade FBiH što potkrepljuju pregledom najznačajnijih rezultata Vlade FBiH u periodu od 2015. do 2018. godine.

Izvor: Federalno ministarstvo finansija

Ukupan vanjski dug u Federaciji BiH je, navodi se, u odnosu na početak mandata aktuelne vlasti smanjen za 293 miliona KM i na kraju juna 2018 je iznosio 4,85 milijardi KM. Vanjski dug je najvećim dijelom ugovoren s bilateralnim i multilateralnim finansijskim institucijama (Svjetska banka – WB, Evropska banka za obnovu i razvoj – EBRD, Evropska investicijska banka – EIB, Međunarodni monetarni fond – MMF), a u cilju osiguranja sredstava za finansiranje većih infrastrukturnih projekata.
“Zapravo, prvi puta od 2008. godine trend rasta zaduženja je zaustavljen, odnosno, po prvi puta je u posljednjih 10 godina smanjeno zaduženje Federacije BiH”, tvrde iz Vlade FBiH.

Izvor: Federalno ministarstvo finansija

Dalje se navodi da je ukupan unutarnji dug Federacije BiH u odnosu na početak mandata smanjen za 65 miliona KM i na kraju juna 2018. iznosi 823 miliona KM. Unutarnji dug najvećim dijelom čine vrijednosni papiri, odnosno obveznice sa kamatnom stopom od oko 2%, mada je i dobar dio kratkoročnih vrijednosnih papira sa ugovorenim kamatnim stopama i ispod 1%.
“Uzimajući u obzir adekvatan nivo likvidnosti budžeta FBiH i smanjene potrebe za finansiranjem, Vlada FBiH je u prvom i drugom kvartalu 2018. otkazala sve planirane aukcije vrijednosnih papira i u tom smislu će do kraja 2018. biti otkazano oko 300 miliona KM kratkoročnih zaduženja. Znači, ukupno zaduženje Federacije BiH je za 358 miliona manje nego u trenutku kada je ova vlada preuzela mandat”, navode iz Vlade FBiH te dodaju da će nova vlast naslijediti stabilizirane javne finansije u Federaciji BiH, likvidan budžet i smanjen iznos.
___________
Cjelokupan dokument o zaduženju, ostvarenim rezultatima u namjenskoj industriji, smanjenju nezaposlenosti i cestovnim infrastrukturnim projektima možete naći na web stranici Vlade FBiH (www. fbihvlada.gov.ba)