Ministarstvo pravde BiH: Od sada moguće online predregistriranje NVO

0
1573
Putem web platforme 'Zbirni eRegistar' moguće pretraživati podatke o registriranim udruženjima

U cilju unapređenja transparentnosti rada i uvođenja novih i suvremenijih pristupa u radu uprave, Ministarstvo pravde BiH je u suradnji s projektom EU ‘Izgradnja kapaciteta institucija vlasti za vođenje dijaloga o javnim politikama s civilnim društvom’ (CBGI projekt), uspostavilo web portal koji omogućava proces predregistracije nevladinih organizacija (NVO).
Cilj ovog web portala je olakšati i pojednostaviti proceduru registracije nevladinih udruženja, kroz već pripremljene predloške za pripremu obaveznih registracijskih dokumenata. Predregistracija udruženja nije propisana kao zakonska obaveza, ali omogućava da se ubrza proces registracije i osnivačima udruga pruži online podrška Ministarstva pravde BiH u procesu pripreme za registraciju.
Dakle, na web portalu www.registrinvo.gov.ba predstavnici nevladinih udruženja od danas mogu obaviti online predregistriranje nevladinih udruga i organizacija.
“Cilj web platforme je olakšati, pojednostaviti i ubrzati proceduru registriranja nevladinih udruga. Platforma sadrži sva pojašnjenja i predloške za pripremu obvezne registarske dokumentacije potrebne za upis u Registar udruga u Registarskom uredu Ministarstva pravde BiH“, izjavio je Josip Grubeša, ministar pravde BiH.
Pojednostavljenje se ogleda u tome što će se online izvršiti provjera ispravnosti dokumentacije dostavljene u postupku predregistracije, koja će se po odobrenju Ministarstva pravde, moći štampati direktno iz aplikacije, te potpisana predati u Registarski ured. Dokumenti koji su odobreni u postupku predregistracije sadrže bar kod pa će ovlaštene osobe u Ministarstvu pravde BiH znati da su dokumenti već pregledani i odobreni, te da ne treba vršiti dodatnu provjeru. Podaci će se iz modula predregistracije povlačiti u eRegistar udruga Ministarstva pravde BiH i time će se smanjiti mogućnost greške i vraćanja zahtjeva za registraciju, te ubrzati proces registracije.
Podsjećamo da NVO i uopće zainteresirani građani putem web platforme ‘Zbirni eRegistar udruga i zaklada u Bosni i Hercegovini’ (www.zbirniregistri.gov.ba) mogu pretraživati podatke o registriranim udruženjima i zakladama svih registarskih tijela u BiH.