Mogućnosti i izazovi u provedbi dobre poljoprivredne prakse u BiH

0
883
EU ProLocal program je upriličio GlobalG.A.P. Tour konferenciju u Doboju

Kako bi podržao i promovisao dobre poljoprivredne prakse EU ProLocal program je upriličio GlobalG.A.P. Tour konferenciju u Doboju, koja je prvi put održana u BiH.
EU ProLocal je zajednički program Evropske unije i Vlade Njemačke koji podržava ekonomski rast u BiH, između ostalog pomažući poljoprivrednicima da osegnu kupce i postanu prepoznatljivi na tržištima Evropske unije. Usvajanje dobre poljoprivredne prakse predstavlja korak u pravom smjeru.
“Dobre poljoprivredne prakse otvaraju vrata međunarodnim tržištima i pomažu u pronalaženju strateških partnera. Njihova uspostava vodi povećanju obima proizvodnje, a time i otvaranju novih radnih mjesta. Zato je EU ProLocal sudjelovao u ovoj aktivnosti GlobalG.A.P.-a i omogućio održavanje konferencije u BiH. Osim toga, EU ProLocal je razvio bh. verzije dokumenata koji regulišu usvajanje i primjenu dobrih poljoprivrednih praksi čime smo stvorili temelj za obuku sljedećih generacija, pružatelja usluga, koji će pomagati malim i srednjim poduzećima u BiH u njihovoj uspostavi”, izjavila je Brigitte Heuel-Rolf, direktorica GIZ-a za BiH i Crnu Goru.
GlobalG.A.P. je sistem proizvodnje hrane koji omogućuje kontrolu cjelokupnog procesa proizvodnje, transporta, ambalaže i okoliša te zaštite zaposlenika. Prednosti njegove primjene za lokalne poljoprivrednike su mnogostruke.
“Jednostavno rečeno, za poljoprivrednike u BiH, GlobalG.A.P. standard predstavlja vizu za izvoz proizvoda u Evropsku uniju. Veliki prodajni lanci i proizvođači hrane primjenjuju povlašteni postupak za proizvode uzgajane u skladu s dobrim poljoprivrednim praksama koje propisuje ovaj standard. To nam pomaže u jačanju konkurentnosti na domaćem i međunarodnomtržištu”, objašnjava Ibrahim Tursunović, zamjenik direktora preduzeća Maočanka-Commerce iz Brčkog, koji primjenjuje GlobalG.A.P. standard od 2007. godine.
Prisustvo velikog broja različitih sudionika bh. poljoprivrednog lanca vrijednosti jučerašnjoj konferenciji potvrdilo je interes za uspostavu dobre poljoprivredne prakse u BiH.
“Primjena ove prakse znači bolji pristup tržištima za proizvođače, bezbjednije proizvode za trgovce i potrošače, održiv proizvodni sistem za vlade i više poslovnih prilika za pružatelje usluga”, istakao je Flavio Alzueta, potpredsjednik GlobalG.A.P.-a.
EU ProLocal program finansira Evropska unija sa 9 miliona eura, dok je Vlada Njemačke obezbijedila dodatna 4 miliona eura. Program provodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.