Stigao na tržište BiH: Novi Citroën Berlingo predstavljen u Neumu

0
1716
U Neumu smo imali priliku nakratko testirati novu generaciju Berlinga

Autor: M. Pehilj / Profitiraj.ba

Citroën je novinarima u Neumu predstavio novu, treću generaciju Berlinga koja je na taj način i zvanično uvedena na tržište Bosne i Hercegovine, a novinari iz auto-branše imali su priliku oprobati ovaj model, a konkretniju ocjenu objavit ćemo nakon detaljnijeg testiranja.
Novi Berlingo poboljšan je u savršenom skladu s posljednjim modelima Marke. Dobio je savremeni dizajn i udobnost osnažujući svoju i praktičnost koja stoji iza uspjeha ovog kultnog modela, prodanog u više od 1,7 miliona primjeraka.
Novi Berlingo osnažen je i u pogledu modularnosti i prostora u unutrašnjosti vozila kako bi olakšao svakodnevno korištenje (3 neovisna i jednostavna za ukloniti stražnja sjedala, ravna podnica do sklopivog sjedala suvozača, utovar predmeta do 2,70 m, 100 l dodatnog prtljažnog prostora).
Treća generacija Berlinga koristi prednosti nove platforme i nudi 19 tehnologija za pomoć u vožnji i 4 tehnologije za povezivost, motore posljednje generacije kao što su novi dizelski motor 1.5 BlueHDi ili automatski mjenjač EAT8 te postavke udobnosti ovjesa. Sada je dostupan u dvije veličine, M i XL, od 4,40 m i 4,75 m dužine, sa 5 ili 7 mjesta. Izvedba XL je u usporedbi s izvedbom M dobila 35 cm zahvaljujući produženom međuosovinskom razmaku i dužem prevjesu pozadi. Sjedala u trećem redu su odstranjiva i ujedno klizno pomična, čime nude mogućnost izbora između udobnosti za putnike ili veće zapremine prtljažnika.
Berlingo, kojeg je Citroën stvorio prije gotovo 22 godine, je benchmark model i važan igrač u svom segmentu. Najprodavaniji model marke Citroën u gotovo 17 zemalja u 2017. godini, Berlingo danas ostaje najprodavaniji model Marke, iza modela C3. U Evropi, on je drugo najprodavanije vozilo za slobodno vrijeme i među tri najprodavanija u svom segmentu na tržištu lakih komercijalnih vozila.
Novi Citroën Berlingo, vjeran novom potpisu Marke ‘Inspired by You’, savremeniji je nego ikad te nudi robusniji i snažniji stav svestranog vozila. Odlikuje ga drugačiji stil karoserije s pomaknutim vjetrobranskim staklom te višim i kraćim prednjim krajem, postignutu prije svega usvajanjem EMP2 platforme koja mu daje kraći prevjes sprijeda.
Prednji kraj je u skladu s novim identitetom Citroëna sa dvostrukim svjetlosnim potpisom te personaliziranim i okruglim svjetlima za maglu.
Novi Berlingo krasi izvanredna modularnost sa tri individualna sjedala straga koja se mogu uvući jednostavnim potezom u prtljažnik koristeći komande Magic flat (funkcija Magic flat biće dostupna na proljeće 2019). U kombinaciji sa preklopivim sjedalom suvozača, to omogućava dobivanje ravnog poda i mogućnost utovara predmeta do 2,70 m dužine u izvedbi M i 3,05 m u izvedbi XL.
Široka bočna klizna vrata s obje strane opremljena su električnim podizačima stakala, a zapremina prtljažnika je povećan za 100 l kako bi dosegnuo 775 l u izvedbi M, lako dostupan zahvaljujući odižućem prozoru na stražnjim vratima i pokrovu prtljažnika podesivom u dva nivoa.
Novi Berlingo ima i veći prostor za pohranu, sa novom generacijom višenamjenskog krova Modutop, koja nudi više svjetlosti ili pretinac za rukavice Top Box, jedinstven zahvaljujući primjeni AirbaginRoof.
Osim toga, novi Berlingo unapređuje svoje prednosti zahvaljujući platformi EMP2 na prednjem kraju, s kojom dobiva bolju upravljivost (električni servo upravljač, radijus okretanja), kako bi se optimizirala težina i omogućila korištenje najnovijih sistema pomoći u vožnji.
Stražnji dio dodatno je produžen kako bi se dobilo više tovarnog prostora i optimizirala korisna širina između unutrašnjih blatobrana.
Moderno dizajnirani novi Citroën Berlingo opremljen je 8-inčnim ekranom na dodir. Preko ekrana se može upravljati svim funkcijama vozila, sistemima za pomoć u vožnji, klima uređajem i autoradijem. S tehnologijom Mirror Screen (preko protokola Apple CarPlayTM, MirrorLink® i Android Auto) možete s automobilom povezati i vaš pametni telefon i kompatibilnim aplikacijama potpuno sigurno upravljati preko ekrana na dodir vozila.
Belingo je opremljen s 19 tehnologija za pomoć u vožnji kao što suhead-up display u boji, prilagodljivi tempomat s funkcijom zaustavljanja, električna parkirna kočnica, kamera za vožnju unatrag/Top RearVision, Grip Control s funkcijom Hill Assist Descent ili elektronski nadzor stabilnosti prikolice, četiri tehnologije za povezivost kao što su Citroen Connect Navil i bežično punjenje za smartphone.
Novi Berlingo u ponudi ima široki raspon učinkovitih motora uparenih sa automatskim mjenjačem EAT8.
Izbor benzinskih motora PureTech: 1,2L PureTechS&S 110 KS ili 130 KS EAT8.
Izbor dizelskih motora BlueHDi: 1,5L BlueHDiS&S 75 KS ili 100 KS ili 130 KS BVM6 ili EAT8.
Kod benzinaca (izvedba M) najjeftiniji Berlingo dolazi s opremom Live M PureTech 110 S&S BVM6, snage 81 kW/110 KS, 1199 ccm, koji do registracije košta 31.605 KM, a najskuplji je Shine M PureTech 110 S&S BVM6 čija je cijena do registracije 37.420 KM.
Kod dizelaša najjeftiniji je s opremom Live M i motorom BlueHDi 75 BVM5, 55 kW/75 KS, 1,499 ccm, čija je cijena do registracije 31.418 KM, a najskuplja je opcija s opremom Shine M BlueHDi 130 S&S EAT8, 96 kW/130 KS, čija je cijena 45.860 KM.
Kod XL opcije najjeftiniji benzinac je Live XL PureTech 110 S&S BVM6 sa cijenom od 32.730 KM, a najskulji dizelaš Shine XL BlueHDi 130 S&S EAT8 sa cijenom od 45.673 KM.

Kompletan cjenovnik sa paketima opreme možete vidjeti OVDJE

TEHNIČKE KARAKTERISTIKE:
Dužina: 4,40 m izvedba M / 4,75 m izvedba XL
Širina: 1,85 m
Visina: 1,81 m (minimum bez krovnih nosača / 1,84 m minimum sa krovnim nosačima–ovisno o izvedbi)
Kapacitet prtljažnika: 775 l – izvedba M / 1,050 l – izvedba XL