Mercator prodao Supernovi deset tržnih centara u Sloveniji za 116,6 miliona eura

0
1706
Supernova će između ostalih preuzeti i Mercatorov tržni centar Ljubljana Šiška

Merkator je s austrijskom kompanijom Supernova potpisao ugovor o prodaji svojih deset tržnih centara u Sloveniji za ukupno 116,6 miliona eura.
Ugovorom je predviđeno da trgovinski lanac Mercator uzme u zakup dijelove tih tržnih centara gdje već obavlja svoju osnovnu djelatnost. Po zaključenju prodaje, Mercator će ostati vlasnik 81 odsto nepokretnosti u Sloveniji, namijenjenih njegovoj osnovnoj djelatnosti.
“Potpisani ugovor je dokaz da Mercator nastavlja da uspješno sprovodi projekat modernizacije, čiji je cilj da se smanje dugovanja Grupe i omogući njen dugoročni razvoj”, navodi se u saopćenju i dodaje da se prodajom deset tržnih centara u Sloveniji okončava druga faza projekta modernizacije koju će Mercator nastaviti da sprovodi u narednom periodu.
Supernova će preuzeti tržne centre Ajdovščina, Celje, Jesenice, Kopar Jedan, Kranj Primskovo, Kranj Savski otok, Ljubljana Šiška, Postojna, Novo mesto i Slovenj Gradec.
Vlasnik Supernova grupe Frank Albert je istakao da je transakcija urađena na fer način doprinoseći dugoročnom partnerstvu.
Ugovorom je predviđeno da Merkator zaključi ugovor o zakupu na 15 godina, uz mogućnost produženja za još 15, pod istim uslovima.
Poslije prodaje tržnih centara u Sloveniji i zaključenja druge faze monetizacije, Mercator će otpočeti treću fazu, koja uključuje prodaju centara u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.