U Evropi prodaja dizel automobila u prvom polugodištu pala čak 16 posto

0
1188
Zazor prema dizelašima širi se duž cijele Evrope

U Evropi je prodaja dizelskih automobila u prvoj polovini ove godine znatno smanjena zbog zabrinutosti kupaca u vezi zagađenja i vrijednosti koju postižu kod prodaje s obzirom na pojačana nastojanja država da smanje prodaju automobila s motorima s unutarnjim sagorijevanjem.
Tržišni udio koji se odnosi na prodaju dizelaša u Evropskoj uniji pao je na 36,5 posto u prvoj polovini ove godine, sa 42,5 posto u istom periodu lani, navodi se u izvještaju Međunarodne agencije za energetiku (IEA).
Obim prodaje smanjen je za 16 posto, na 3,12 miliona automobila. U Britaniji je prodano čak 30 posto manje dizelskih automobila u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.
U Njemačkoj, matičnoj zemlji najvećih svjetskih proizvođača dizelskih automobila, uključujući Volkswagen i BMW, udio prodaje dizelaša smanjen je na 31,1 posto od ukupno prodanih automobila, sa 41,3 posto godinu godinu dana ranije.
Posljedično je također smanjena i potražnja za dizelom u Evropi, za 115.000 barela dnevno u augustu u odnosu na prethodni mjesec, prenosi Hina.
Mnogi veliki evropski gradovi, uključujući Berlin, London i Pariz, uveli su programe zabrane dizelskih automobila kako bi suzbili zagađenje okoliša.