Volkswagen radi na inovativnom sistemu farova i stop svjetala

0
1157
Matrix svjetlosne grupe mogle bi na stop svjetlima da ispisuju poruke upozorenja drugim vozačima

Volkswagen Grupa zamišlja budućnost u kojoj prednje i zadnje svjetlosne grupe nude inteligentniju rasvjetu i komuniciraju sa drugim automobilima.
Volkswagen (VW) je otvorio novi odjel u fabrici u Volfsburgu posvećen istraživanju i razvoju osvjetljenja. U istraživačkom centru nalazi se tunel dug 100 metara, gdje inženjeri mogu da testiraju nova svjetla.
VW navodi da zamišlja ‘micro-pixel’ prednje svjetlosne grupe sa okvirno 30.000 svjetlosnih tačaka, koje bi mogle da projektuju holograme na put i okolni prostor. Ovi ‘farovi’ budućnosti bi mogli da projektuju linije koje se slažu sa širinom vozila, kako bi vozač mogao bolje da kontroliše automobil u svjetlosne linije na putu. To bi bilo posebno bilo od pomoći kada se vuče prikolica.

VW planira da prednje svjetlosne grupe projektuju holograme na put i okolni prostor (Foto: VW)

Ova tehnologija bi mogla i da navodi vozača uskim planinskim putevima pomoću svjetlosnih virtuelnih markera linija, navodi Dmotion.rs.
Pozadi, matriks svjetlosne grupe mogle bi da ispisuju poruke upozorenja drugim vozačima. Takođe bi mogle da pokažu nivo baterije vozila, ili lične poruke izabrane putem aplikacije na pametnom uređaju. Tokom parkiranja, vozila bi ispisivala svoju putanju na putu tako da drugi vozači budu upoznati s predstojećim manevrom.