Nova Mazda6 osvojila 5 zvjezdica na Euro NCAP testu

0
1178
Mazda 6 osvojila je maksimalnih pet zvjezdica u najnovijoj seriji Euro NCAP testova

Nedavno potpuno osvježena Mazda 6 osvojila je maksimalnih pet zvjezdica u najnovijoj seriji Euro NCAP testova. Testiranje je obavljeno u skladu sa novim, znatno strožijom kriterijima ocjenjivanja Euro NCAP-a za 2018. godinu.
Ključ uspjeha nove Mazde 6 je povećanje čvrstoće njene lagane Skyactiv karoserijske strukture koja upija energiju udara, šireg raspona naprednih i-Activsense sigurnosnih tehnologija za pomoć vozaču u otkrivanju potencijalnih rizika i smanjenja vjerovatnoće oštećenja ili povrede, te poboljšanih performansi u smislu zaštite pješaka.
Od četiri ispitne kategorije uključene u ocjene Euro NCAP – zaštita odrasle osobe, djeteta, sigurnosti pješaka i ugrađenih sigurnosnih sistema, nova Mazda 6 je poboljšala ili izjednačila tri od četiri rezultata koje je postigla prethodna verzija iz 2013. godine. Rezultat zaštite odrasle osobe kod osvježene Mazda 6 povećan je za 3% na izuzetno visokih 95%, s maksimalnim bodovima za frontalni sudar sa zaustavljenim automobilom, te nalet na bočnu barijeru i bočno na stub.
Rezultat zaštite djeteta porastao je za značajnih 14% na 91%, s maksimalnim bodovima postignutim u obje kategorije frontalnih i bočnih udara. Visokih 66%, u smislu zaštite i sigurnosti pješaka podudara se s rezultatom prethodnog modela, dok nova Mazda 6 postiže dojmljivih 73% u kategoriji ugrađenih sigurnosnih sistema.
Oslanjajući se na već ionako vrlo širok skup i-Activsense sigurnosnih elemenata i, osvježena Mazda 6 opremljena je unaprijeđenim radarskim tempomatom (MRCC – Mazda Radar Cruise Control), poboljšanim prilagodljivim LED prednjim svjetlima (ALH – Adaptive LED Headlights), inteligentnim limitatorom brzine (ISA – Intelligent Speed Assist), Mazdinom auto-hold funkcijom i sistemom nadzora bliske okoline sa 4 kamere – Top View 3600. Zaštita pješaka također je poboljšana ugradnjom aktivnog poklopca motora.
Vrhunska vozna dinamika nove Mazde 6, u vidu linearnosti i odzivnosti, te predvidivog ubrzavanja, kočenja i upravljivosti, također je doprinjela postizanju pet zvjezdica na Euro NCAP-u. Time što omogućavaju da lakše vozite automobil na siguran način, takvi elementi dodatno smanjuju potencijal nesreća, bez ugrožavanja Mazdinog tipičnog užitka i zabave u vožnji, saopćeno je iz firme Connecta Sarajevo oficijelni zastupnik za Mazda vozila.