Prihod bonitetno pouzdanih kompanija u BiH lani iznosio 17,5 milijardi KM

0
1054
Na pres-konferenciji predstavljeni rezultati poslovanja bh. bonitetno pouzdanih kompanija

Od 32.292 bosanskohercegovačke kompanije koje su predale završne račune za prošlu godinu, njih 14 posto (4.511), ispunilo je kriterije bonitetno pouzdanih, što čini jedan posto više nego prethodne godine.
Koliku važnost one predstavljaju za bh. privredu govori podatak da ukupan prihod bonitetno pouzdanih kompanija u BiH u 2017. iznosi 17,5 milijardi KM, što je povećanje od nevjerovatne dvije milijarde KM u odnosu na prethodnu godinu, a zanimljivo je istaknuti kako preko 85 posto bonitetno pouzdanih kompanija čine mala i srednja preduzeća.
“Upravo te informacije su temelj projekta ‘Pouzdanost’, jer predstavljaju objektivan, stručan i nezavisan okvir za formiranje bonitetnih ocjena“, rekao je izvršni direktor LRC-a Emil Kučković.
Predstavljajući stanje ovog segmenta bh. ekonomije u 2017. godini, glavna i odgovorna urednica Poslovnih novinaAlena Ahmetspahić-Fočo, posebno je naglasila da kontinuitet bonitetne pouzdanosti u posljednje tri finansijske godine ima čak 1.720 kompanija.
Privrednim subjektimaiz BiH sa bonitetnom ocjenom 4 i 5 biće uručen certifikat i Zvijezda bonitetne pouzdanosti 28. novembra, kada će biti održana cjelodnevna konferencija posvećena najpozitivnojoj privrednoj priči u regiji.
Suorganizator projekta ‘Pouzdanost’ i ove godine je BBI banka i njen BBI VIP Business Club, dok je specijalni partner Express Courier d.o.o. – licencirani zastupnik za UPS u BiH.