CBBiH u Brčkom obilježila Svjetski dan štednje

0
928
U septembru 2023. u odnosu na mjesec ranije devizne rezerve CBBiH povećane za 44,2 miliona KM

Povodom Svjetskog dana štednje, koji se obilježava 31. oktobra, a u sklopu programa finansijske edukacije koju već nekoliko godina provodi Centralna banka Bosne i Hercegovine, danas je u Filijali CBBiH u Brčkom organizovana posjeta učenika Prve i Druge osnovne škole i učenika Srednje ekonomske škole.
Učenicima su upriličene prigodne prezentacije, prilagođene uzrastu, na temu upravljanja novcem i važnosti štednje, s ciljem da se kod djece od najranijih dana stvori svijest i razvoj ovih korisnih navika. Osim toga, učenici su bili u prilici da se upoznaju s radom CBBiH i njenim funkcijama.
Obilježavanje Svjetskog dana štednje bilo je prilika da se učenicima podijele prigodne publikacije (brošura) te letak za srednjoškolce pod nazivom ‘Šta je štednja?’.
Ovaj i slični događaji organizovani povodom Svjetskog dana štednje, sastavni su dio finansijske edukacije koju CBBiH posljednjih godina provodi s ciljem jačanja finansijske inkluzije na način odgovornog upravljanja finansijama za dobrobit ekonomskog razvoja i rasta Bosne i Hercegovine. Tako je do sada CBBiH otvorila vrata učenicima osnovnih i srednjih škola te studentima iz cijele BiH i univerziteta izvan BiH (SAD, Austrija).
Takođe, CBBiH je prethodno organizovala obilježavanje Svjetskog dana štednje na Palama (29.10.), Banjoj Luci (30.10.) i Mostaru (31.10.).
Navedene aktivnosti su realizovane u sklopu projekta Promocije finansijske edukacije i inkluzije koje provodi CBBiH uz podršku Evropskog fonda za jugoistočnu Evropu – Development Facility (EFSE DF).