EU traži od Prištine da povuče odluku o povećanju carina na robu iz Srbije i BiH

0
1329
Vlada Kosova ukinula je carinske takse na proizvode iz Bosne i Hercegovine i Srbije

Evropska unija je zatražila od kosovskih vlasti da hitno objasne svoju odluku o povećanju taksi od 10 procenata na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine i očekuje da Priština te mjere opozove.
“Ovakva odluka podriva regionalnu saradnju i nije u skladu sa principima Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU i Kosova”, poručila je portparolka EU Maja Kocijančić.
Ona je navela da EU zahtijeva ‘hitno razjašanjenje neočekivane odluke kosovske Vlade’ na osnovu koje se za 10 procenata povećava porez na robu koja se na Kosovo uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine.
“Ove odluke su jasno kršenje kosovskih obaveza unutar CEFTA. EU očekuje od Kosova, koje trenutno predsjedava CEFTA, da se u potpunosti uskladi sa svojim ovabezama i opozove ove mjere”, poručila je Kocijančić, prenio je Blic.
Ona je dodala da ovakvom odlukom kosovske vlasti podrivaju regionalnu sardnju, uključujući i Regionalno ekonomsko područje, kao i da nisu u skladu sa principima navedenim u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju koji je Kosovo sklopilo sa EU, a kojim se regulišu ptava i obaveze Kosova na putu eurointegracija.