Saradnja BBI banke i Općine Centar Sarajevo: Povoljna finansijska linija za privrednike

0
1193
Bukvić i Ajnadžić potpisali ugovor o poslovnoj saradnji BBI banke i Općine Centar

Načelnik sarajevske Općine Centar Nedžad Ajnadžić i predsjednik Uprave Bosna Bank International (BBI) d.d. Sarajevo Amer Bukvić potpisali su danas ugovor o poslovnoj saradnji ove općine i BBI banke.
Ovim činom je zvanično uspostavljena povoljna finansijska linija za privredne subjekte registrovane na području ove lokalne zajednice. Riječ je o projektu koji će subjektima male privrede omogućiti da u BBI banci dobiju finansiranje po subvencioniranoj stopi od 0 posto.
Za realizaciju Ugovora BBI banka je osigurala sredstva u iznosu od šest miliona, dok će Općina Centar iz svog ovogodišnjeg budžeta obezbijediti 100 hiljada KM za subvencioniranje dijela profitne marže za korisnike ove kreditne linije. Maksimalni iznos finansiranja koji može koristiti jedan privredni subjekt je 500 hiljada maraka, sa rokom otplate do maksimalno sedam godina.
Predsjednik Uprave BBI banke Amer Bukvić pohvalio je inicijativu Općine Centar da kroz ovakve linije pomogne privrednim subjektima.
“Smatram da je omogućavanje privrednim subjektima da dobiju finansijska sredstva bez troškova profitne marže, odnosno po stopi nula posta najbolja pomoć. U današnjem vremenu, mislim da su ovakvi projekti, veliki iskorak i snažna podrška kompanijama da budu konkurentniji na tržištu. Mi u BBI banci već nekoliko godina radimo na ovom projektu sa drugim općinama, kantonima, i sve više općina se uključuje u ovaj model finansiranja. BBI banka će nastaviti i dalje da daje punu podršku bh. privredi, ne samo kroz povoljna finansijska sredstva, već i kroz organizaciju sajmova i investicijskih konferencija kako bi im pomogli da dođu do investitora i novih tržišta”, rekao je Bukvić.
Načelnik Ajnadžić istakao je kako je uspostavljanje ove finansijske linije dio aktivnosti koje Općina Centar poduzima na poboljšanju poslovnog ambijenta.
“Nastavljamo sa ovim projektom subvencioniranja profitne marže za privredne subjekte sa područja Općine i veoma smo zadovoljni da sada privrednici mogu dobiti sredstva po stopi od nula posto. Prošle godine plasirali smo oko tri miliona i veoma smo zadovoljni efektima koji su postignuti kako na polju povećanja broja radnih mjesta tako i samog poslovnog ambijenta. Ove godine, najbolju ponudi na javnom pozivu dala je BBI banka i sretan sam da privrednicima iz naše općine sada na raspolaganju šest miliona KM i to po stopi od nula posto. Općina provodi i druge aktivnosti za podršku privredi a posebno želimo pomoći malim i srednjim preduzećima, kao i start-up kompanijama i mladim ljudima koji imaju kvalitetne poslovne ideje”, kazao je Ajnadžić, pozivajući sve privredne subjekte da apliciraju za ova sredstva u BBI banci.
Pravo na sredstva po ovoj kreditnoj liniji ostvaruju subjekti male privrede, fizička i pravna lica koja trajno obavljaju zakonom dozvoljene djelatnosti radi ostvarivanja dohotka odnosno dobiti na način kako je propisano Zakonom o poticaju razvoja male privrede, koji uredno izmiruju svoje zakonom predviđene obaveze i uslove Javnog poziva koji će uskoro biti objavljen u sredstvima javnog informisanja. Učešće mogu uzeti: likvidni subjekti koji imaju sjedište na području općine Centar, aktivni su i imaju uposlene radnike, te su zadovoljavajućeg boniteta i uredne kreditne historije.
Zainteresovani privrednici više informacija mogu dobiti u poslovnicama BBI banke ili putem e-mail adrese: corporate@bbi.ba.