Sony predstavio novi Blu-ray disk od 128 GB

0
1497
Na četveroslojni Blu-ray disk moguće je zapisati do 128 GB podataka

Sony je ovih dana predstavio prvi četveroslojni Blu-ray disk na kojega je moguće zapisati do 128 GB podataka.
Do sada su postojali troslojni Blu-ray diskovi na koje se moglo zapisati do 100 GB podataka, dok su prvi Blu-ray diskovi predstavljeni još 2006. godine. Da bi povećao granicu na 128 GB, Sony je morao uvesti dodatni sloj, pa tako novi BDXL diskovi imaju četiri sloja. Sony je morao također stvoriti novu leguru za snimanje, a čiji je zadatak osigurati pravu kombinaciju refleksije i propusnosti kako bi se snimljenim podacima moglo pristupiti.
Takođe, bilo je potrebno osmisliti novi među-slojni materijal (dielektrik) koji propušta svjetlosne valove te osmisliti novi zaštitni sloj za medije, jer sada umjesto tri, BDXL diskovi imaju četiri sloja zbog čega su podaci zapisani bliže površini diska, a koje je potrebno zaštiti od mogućih oštećenja uslijed grebanja površine diska.
Što se novih četveroslojnih Blu-ray diskova tiče Sony navodi kako se podaci na njih zapisuju četiri puta brže u odnosu na regularne Blu-ray diskove. Novi 128-gigabajtni Blu-ray diskovi su InkJet friendly, što znači kako na površini imaju sloj na kojeg je moguće natpise, fotografije i drugo otisnuti pomoću InkJet pisača, piše Bug.hr.
Sony će 128-gigabajte Blu-ray diskove prodavati u pakiranjima od jednog, tri i pet komada. Cijena pojedinačnog Blu-ray diska je oko 13 USD. Pakiranja od po tri i pet komada stoje oko 34 i 53 USD.