Vijeće ministara BiH usvojilo ugovor o Transportnoj zajednici JE, odblokirano 500 miliona KM

0
988
Sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (Foto: Arhiv)

Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici utvrdilo je Prijedlog ugovora o pristupanju Transportnoj zajednice Jugoistočne Evrope, čime su odblokirana sredstva za četiri infrastrukturna  projekta našoj zemlji odobrena u Trstu, vrijedna više od 500 miliona KM.
Stvaranje Transportne zajednice u oblasti drumskog, željezničkog, unutrašnjeg vodnog i pomorskog saobraćaja omogućava razvoj prometne mreže između Evropske unije i  zemalja Jugoistočne Evrope.
Prijedlog ugovora bit će upućen Predsjedništvu BiH.
Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić na pres-konferenciji istakao je da je BiH postala dio važnog projekta te da će biti aktivirana sredstva koja je BiH dobila za infrastrukturne projekte. On je rekao da će BiH u Transportnoj zajednici u ministarskom vijeću predstavljati državni ministar, a u tehničkim grupama će postojati koordinacija.
Na pitanje šta će biti ako Vlada RS-a odbije ovaj ugovor, predsjedavajući Vijeća ministara BiH kazao je da će ugovor biti potpisan čim ga odbori Predsjedništvo BiH pozivajući niže nivoe vlasti da poštuju Ustav BiH.
I ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović na pres-konferenciji je rekao da će odluke o predstavljanju BiH u toj zajednici donositi nadležna ministarstva Vijeća ministara, Federacije BiH i Republike Srpske. Šarović rekao je da se raspravljalo i o zaključcima koji bi pratili ovaj dokument. Donesen je zaključak koji govori o koordinaciji i zauzimanju stavova u Transportnih zajednici što je bilo i insistiranje iz Republike Srpske.

Dodjela grant sredstava Za Rome od 2,1 milion KM

Vijeće ministara  je donijelo i Odluku o raspodjeli i kriterijima za dodjelu grant sredstava za rješavanje problema Roma u oblastima zapošljavanja, zdravstvene zaštite i stambenog zbrinjavanja za 2017. godinu u ukupnom iznosu 2,1 milion KM.
Za stambeno zbrinjavanje Roma planiran je milion KM, od čega se na njihovo stambeno zbrinjavanje u FBiH odnosi 626.600 KM, u RS 313.400, a u Brčko distriktu 60.000 KM. Za zapošljavanje Roma planirano je 700.000 KM, od čega se na njihovo zapošljavanje u FBiH odnosi 438.620 KM, u RS 219.380 KM te u Brčko distriktu 42.000 KM. Za zdravstvenu zaštitu Roma predviđeno je 400.000 KM, a sredstva će biti realizirana  u saradnji sa zavodima za zdravstvenu zaštitu entiteta i Brčko distrikta, i to u FBiH  250.640 KM, RS-u 125.360 i Brčko distriktu 24.000 KM.

Liberalniji vizni režim u BiH za turiste i privrednike  

Vijeće ministara BiH donijelo je dopunu Odluke o vizama koja će doprinijeti daljnjem razvoju turizma, privrede i ekonomije u našoj zemlji. Na ovaj način se omogućava državljanima zemalja s kojima BiH ima vizni režim da mogu ući s pasošem u BiH, bez obaveze pribavljanja viza za ulazak, izlazak, tranzit i boravak na teritoriji BiH, i to ukoliko posjeduju važeću višekratnu vizu ili dozvolu boravka izdatu u zemljama potpisnicama Šengenskog sporazuma, zemljama članicama EU ili SAD-u. Boravak po ovom osnovu ukupno može trajati 90 dana u bilo kojem periodu od 180 dana, s tim da jedan neprekidan boravak u BiH ne može biti duži od 30 dana.