Čelniku Nissana prijeti zatvor zbog kršenja finansijskih zakona

0
1186
Iz Nissana poručuju kako je otkriven niz nezakonitih radnji Carlos Ghosna

Japanski proizvođač automobila Nissan Motor danas je objavio da je interna istraga pokazala da je čelnik kompanije Carlos Ghosn prikazivao manji dohodak od stvarnog i poduzimao druge protuzakonite radnje.
Istražitelji u Tokiju namjeravaju uhapsiti Ghosna, koji obnaša dužnost predsjednika partnerstva Nissana, Renaulta i Mitsubishi Motorsa, zbog sumnje u kršenje finansijskog zakona, objavili su japanski mediji, prenosi Hina.
Zbog takvih je napisa cijena dionica Renaultu (Nissanova partnera i glavnog dioničara), u kojem Ghosn obnaša dužnost predsjednika uprave i izvršnog direktora, osjetno pala na berzama. Na berzi Euronext samo tokom prijepodneva danas su dionice oslabile više od 12 posto.
Iz drugog proizvođača automobila u Japanu objavili su da su Ghosn i direktor Greg Kellly u izvještajima podnesenim Tokijskoj berzi iskazivali manje iznose bonusa i dodataka na platu od stvarnih kako bi se smanjio objavljeni iznos naknada koje prima Carlos Ghosn.
Iz Nissana poručuju kako je otkriven i niz drugih većih nezakonitih radnji Ghosna, poput korištenja novca kompanije za osobne potrebe, a potvrđena je i značajna upletenosti Grega Kellyja.
U toj su kompaniji proteklih mjeseci vodili internu istragu nakon što su od ‘zviždača’ dobili dojavu o nepravilnostima. Istražitelji u Tokiju ispitali su Ghosna i pretražili urede u Nissanovom sjedištu, objavila je novinska agencija Kyodo.
Uprava će na sastanku predložiti Ghosnovo razrješenje s dužnosti predsjednika, objavio je japanski proizvođač.