Arsenalov stadion ima baterije koje mogu izdržati cijelu utakmicu

0
1219
Emirates ima sistem baterija čiji kapaciteta može napajati stadion za vrijeme jedne nogometne utakmice

Jedan od najvećih nogometnih stadiona u Velikoj Britaniji, dobio je sistem litij-ionskih baterija kojim će cijeli pogon tog zdanja postati ekološki prihvatljiviji i ekonomski isplativiji. Naime, u podrumu stadiona Emirates nogometnog kluba Arsenal smješten je veliki baterijski sklop dovoljnog kapaciteta da električnom energijom napaja cijeli stadion za vrijeme cijele jedne nogometne utakmice.
U tih 90 (ili više) minuta ugrađene bi baterije snagom od 3 MW trebale opskrbljivati sve sisteme, od rasvjete na dalje. Za početak u upotrebi će biti 2 MW snage, dok će ostatak biti pušten u upotrebu sljedećega ljeta. Konačni kapacitet instaliranih baterija bit će 3,7 MWh, a sistem će zauzimati 180 kvadratnih metara prostora.
Baterije su postavljene u suradnji s dugogodišnjim partnerom kluba iz sjevernog Londona, kompanijom Octopus Energy. Arsenalov je stadion već sada napajan u potpunosti energijom iz obnovljivih i ekoloških izvora, tj. iz solarnih pogona i elektrana na biomasu. Novi baterijski sistem omogućit će pohranu električne energije u razdobljima kad je ona najjeftinija i potom njezino korištenje u razdobljima veće potrošnje, kao što su nogometne utakmice, ili pak za stabilizaciju gradske elektroenergetske mreže, piše Bug.hr. Očekivani vijek trajanja ovih baterija je 15 godina.